Само ден след като АБВ поискаха оставката на министъра на вътрешните работи Валентин Радев, днес от партията потърсиха оставката и на министъра на икономиката Емил Караниколов.

Поводът за исканата оставка на Караниколов е сривът на производството на ВМЗ "Сопот". От партията са притеснени, че само за периода до месец август, 2 500 души, работещи в завода, са застрашени да останат без работа.

Румен Петков иска оставката на Валентин Радев

Румен Петков иска оставката на Валентин Радев

Вътрешният министър Радев е еманация за лъжата, че ще се назначи във всяко село полицай, смята Петков

"При това състояние на нещата простата истината е, че икономическият министър трябва да бъде изхвърлен или поне освободен веднага. Този човек преди една година извърши най-грубото посегателство в историята ни върху военно-промишления ни комплекс. Тогава ние от АБВ реагирахме много силно и категорично и това според мен доведе до спасяване на българското присъствие на пазари като Индия, Алжир и др. Но тогава икономическият министър заявяваше, че това, което прави е заради това да се прехвърлят пазари към ВМЗ, за да се стабилизира и укрепи предприятието, с което той, според мен, излъга и ръководството на завода, и работниците, и обществеността. ВМЗ "Сопот" накупи много суровини и резервни части и резултата в крайна сметка е този, който виждаме в момента", заяви председателят на АБВ Румен Петков.

Петков цитира експертни оценки, според които между месеците април и август от ВМЗ "Сопот" ще бъдат освободени между 2 000 и 2 500 работници.
"И аз също ще попитам, как това не прави впечатление на нито един народен представител от Пловдив. Пак казвам - този икономически министър е дълбоко вреден, не само за военно-промишления ни комплекс, а за икономиката ни като цяло", отсече Петков и допълни, че в оръжейния комбинат "Арсенал" в Казанлък за същия период ще бъдат съкратени около 1 000 души персонал.

ВМЗ-Сопот поемало по пътя на иновациите и високите технологии

ВМЗ-Сопот поемало по пътя на иновациите и високите технологии

Научно-технологичен парк може да бъде израден в предприятието

"Това се дължи на редица фактори - преустановяване на договори с определени държави, в които българското производство имаше ключова роля във въоръжаването и превъоръжаването, никаква реакция от страна на министъра на икономиката, който не е в състояние явно да защити нашия интерес, допълнителни негови действия, които водят до затягане и губене на пазарите от нашата страна, което влияе върху всичките ни предприятия от ВПК. Т.е. серия от действия, които правят задължително искането на неговата оставка", аргументира се Петков.

Лидерът на АБВ не може да разбере защо опозицията в лицето на БСП мълчи по въпроса.