Президентът Румен Радев трябва да се определи дали е с Русия или с Европейския съюз, а не да стои разкрачен. За това настоя бившият държавен глава Росен Плевнелиев пред БиТиВи.

Според него ако Радев продължи да се държи по същия начин, няма да има тежест в ЕС. "Ако реши да върви на изток, трябва да се определи", настоя Плевнелиев.

Той каза още, че "не един и двама президенти" са му звъняли да му кажат, че Радев се опитва да сее разделения в ЕС.

Плевнелиев видя още по-тежки последствия за България от преизбирането на Путин

Плевнелиев видя още по-тежки последствия за България от преизбирането на Путин

Обяви за скандално поведението на вицето Йотова към патриарх Кирил

"Едно от нещата, които казаха, е, че Радев говори едно с тях на четири очи, а се случва съвсем друго на гласуванията по повод санкциите срещу Русия", поясни Плевнелиев. Той не пожела да каже точно с кого е разговарял.

Бившият президент критикува и твърдението на Радев, че от срещата с руския патриарх Кирил няма протокол.

"Държавността започва от президентската институция, която е гарант за баланса и спазването на правилата от всички. Когато президентът не води протокол от срещата с патриарха, когато българският президент коленичи и целува ръка, това тотално разрушава устоите на българската държавност", категоричен е Плевнелиев.

Той коментира също, че "Радев бос, по мускули, по потник, роклята на първата дама" също са неща, които не помагат на българската държавност.

Плевнелиев видя двойни стандарти в действията на Радев
Обновена

Плевнелиев видя двойни стандарти в действията на Радев

По отношение на СЕТА, санкциите срещу Русия и Истанбулската конвенция