Президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев видя двойни стандарти в действията на наследника си Румен Радев по отношение на СЕТА, санкциите срещу Русия и Истанбулската конвенция.

В отговор на въпрос каква е президентската институция една година след встъпването в длъжност на Румен Радев, Плевнелиев посочи, че гледа на президентската институция като на стратегическа.

"Аз съм добър човек по душа и съзнавам много добре, че президентската институция е висша представителна институция на българската държава и не ни отива по никакъв начин самите ние вътрешно да се караме, да си спретваме интриги", посочи Плевнелиев.

Същевременно той не скри своите забележки и критики към държавния глава. Плевнелиев похвали Радев за прочувствените му речи по време на различни патриотични мероприятия.

"Същевременно споделям своите дълбоки притеснения от начина, по който президентската институция действа в определени направления.

Ще посоча три направления, в които аз виждам и имам своите дълбоки притеснения една година след като президентът Радев е там. Президентът Радев в няколко направления демонстрира двойни стандарти", посочи Плевнелиев.

Още едно президентско вето падна

Още едно президентско вето падна

Ветото върху Закона за противодействие на корупцията

Така според него не е добре за България демонстрирането на двойни стандарти в международен план. "Ако вие демонстрирате двойни стандарти на международната сцена няма да сте силен фактор и ако стане трудно и тежко - няма кой да ви чуе", предупреди Плевнелиев.

"Двоен стандарт бе демонстрирано, когато президентът Радев подкрепи санкциите срещу Русия", коментира Плевнелиев и визира посещението на държавния глава в Полша и подписаното от него в Брюксел. "Ако едно подписвате, а друго говорите - олеквате много на международната сцена. Това просто не е добре за България", предупреди Плевнелиев.

Двоен стандарт Плевнелиев видя и по отношение на СЕТА, споразумението с Канада. Според него Джъстин Трюдо - министър-председателят на Канада е един невероятен млад лидер на планетата, който демонстрира качества, ценности, морал. По думите му Радев подмолно е дал споразумението СЕТА на Конституционния съд.

"По-добре българският държавен глава да излезе и да каже ясно - аз съм против това споразумение, но да си мълчите и след това да го дадете на КС е двоен стандарт", коментира Плевнелиев. По думите му КС не е удобно извинение за това, че държавният глава или няма позиция, или ако има - той не я е артикулирал достатъчно ясно.

Румен Радев не иска ратификация на Истанбулската конвенция

Румен Радев не иска ратификация на Истанбулската конвенция

Документът е зле написан закон според президента

Двоен стандарт Плевнелиев видя и по отношение на Истанбулската конвенция. Той настоя, че Истанбулската конвенция е за защита на жените и децата от насилие и в конкретния случай лъжата е победила истината със страшна сила. Такава манипулация, такива лъжи се изсипаха, чак и аз се погнусих от липсата на дебат по същество и от лъжите и манипулациите.

"В рамките на дебата видях двоен стандарт от гледна точка на БСП, която се превръща все повече в една антиевропейска партия. Не искам да е така и съм притеснен", сподели Плевнелиев.

Освен това Плевнелиев разкритикува Радев във връзка с откритото съглашателство на позициите по отношение на антикорупционния закон и на Истанбулската конвенция. "Не му прилича на един български държавен глава да бъде партиен. Той трябва да бъде надпартиен".

По отношение на Истанбулската конвенция, Плевнелиев заяви, че е очаквал дебат по същество, но вместо това сме станали свидетели на партийно, партизанско противопоставяне. "Със сигурност популизмът, а не истината победи", коментира още Плевнелиев.

Според него БСП най-малко трябва да си променят въпроса, за да е коректен към българските граждани. "Истанбулската конвенция е за превенция и защита на жени и деца, а не за трети пол. За съжаление дебатът беше изкривен и манипулиран. Това е начин България да бъде отклонена от правия път", коментира Плевнелиев.

Той припомни, изказването на правосъдния министър е посочил, че няма цялостна рамка за превенция и защита на жените и децата, а същевременно президентът е заявил, че е против тази конвенция. "Отлагането не е дебат по същество", коментира действията на настоящия президент Румен Радев неговият предшественик Росен Плевнелиев.

"Да бъдеш държавен глава не е свързано с това да гледаш какъв ти е рейтинга. Държавният глава не остава в историята с рейтинга си. Държавният глава остава в историята с демократичното развитие, смислените проекти", коментира Плевнелиев.

Той разкритикува Радев, че не е продължил много от инициативите на предходните държавни глави.

"Един президент не си гледа рейтинга, той е морален стожер", припомни Плевнелиев.

Плевнелиев разкритикува липсата на дебат по същество по отношение на така наречената Истанбулска конвенция.

В 90 държави по света няма една жена съдия, няма една жена в администрацията.
"Има жени под робство, има жени, които нямат право на образование, има жени, които нямат право да карат кола. За това става въпрос. Никой не излиза да ги говори тези неща, а просто си мерят популизма и рейтинга.
С такава критика към обществения дебат в страната излезе президентът Росен Плевнелиев по време на отчета си за дейността си една година след като предаде поста на Румен Радев.

"Gender Equality по смисъла на ООН е равенство на половете. Никакъв трети пол. Затова Конституционният съд не е удобното извинение", коментира Плевнелиев и посочи, че държавният глава също ходи в ООН, а и говори английски език.

Росен Плевнелиев подчерта, че се борим за равенство между половете, а 1 млн. жени в България заявяват, че директно или индиректно са били жертви или свидетели на насилие.

Плевнелиев поздрави министър-председателя Бойко Борисов, който е дал най-работещото решение - да се направи преглед на текстовете.

Той бе категоричен, че не се състезава с наследника си Румен Радев. "Надявам се той да напише една нова страница от българската история и тя да е позитивна, но в историята се влиза след десетки години. В историята не се влиза по поръчка. Трябва още много вода да изтече, много време да мине, да дойде обективната оценка и за мен, и за президента Радев".

"Имам позиция. Аз съм активен гражданин, не съм активен политик, не се състезавам с никого от активните политици", коментира Плевнелиев и допълни, че няма амбиции да се връща в политиката и ако се върне, ще се върне само като активен гражданин.

"Ако наистина се окаже, че България бъде отклонена от правия път, ако наистина се окаже, че с волни или неволни действия на българските политици - България в един момент остане в периферията на новата вълна на интеграция. Ако се окаже, че българските политици, вторачени в собствения си рейтинг са пропуснали да изградят нови партньорства и да изградят нови мостове навън. Ако ние пропуснем новата вълна на интеграция на промяна в света и специално в Европа - това за мен ще бъде национално предателство и затова ще си заслужава да се ходи по барикадите като активен гражданин. Не изключвам и този вариант", коментира Плевнелиев.

По отношение на дейността на правителството на Бойко Борисов, Плевнелиев заяви, че генерално то стои добре.

"Аз не вярвам, че има друга успешна формула при разпределението на баланса на силите в България. Поздравявам министър-председателя Бойко Борисов за това, че той пое един много тежък риск. Това е една много достойна позиция, която аз уважавам".

Добра оценка Плевнелиев даде и на управляващата коалиция, за начина на сформирането й - прозрачно, с управленска програма и коалиционно споразумение, което е обогатило по думите му демократичния процес в страната.

Според него добрата рецепта за България не е в изолацията, а в интеграцията на България в ЕС. Затова и положителна оценка правителството получи за водената от премиера Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева европейска интеграционна политика.

Плевнелиев призна, че е имало двоумение дали да се кандидатира за втори мандат президент, но действията на Радан Кънев са наклонили везната в полза на това да не се кандидатира. По думите му тогава Радан Кънев е нямал някакъв дълбок замисъл или "по-скоро той го провали, ако имаше някакъв стратегически план за действие".

 

Той отигра тясно партийния си интерес, посочи Плевнелиев, визирайки действията на Кънев по издигането на неговата кандидатура за президент. Плевнелиев припомни, че моментът е доминиран от неговото лично решение да се консултира с вътрешнополитическия ни елит след преживяната от семейството му загуба на най-големия му син. Подтикван от съмнения дали да се кандидатира той е сигнализирал за положението си световния елит, а и българския.

"Да, аз се двоумях. Моята лична драма нямаше как да бъде избегната. Самият аз си задавах въпросите при това, което се случи на мен и на семейството ми дали бих могъл в ситуацията, която се намирах тогава, сега съм в съвсем друга ситуация - сега летя на крилете на любовта, но тогава беше друго и си давах сметка - дали бих могъл и го споделих с всички световни лидери, с вътрешнополитическите", коментира той.

"Аз съм щастлив тук в България, така че оставам тук в България", увери Плевнелиев.

В експозето си Плевнелиев очерта четири сфери на действие след разговорите си с президенти от ранга на Гаук и Обама за това какво прави един успешен и достоен президент след края на мандата си.

Плевнелиев предупреждава, че много глобални сили не спят на Балканите

Плевнелиев предупреждава, че много глобални сили не спят на Балканите

Да си повярваме, че можем да направим успешно председателство

Първата сфера е да остане активен на външнополитическата сцена, тъй като той продължава да бъде лице на страната по света. "Срещнах се със стотици президенти, министър-председатели, участвах в десетки международни форуми. Доставя ми истинско удоволствие, считам че представлявам добре България по света и ще продължавам да го правя".

Плевнелиев визира членството си в Трилатералната комисия, членството в Европейския съвет за външна политика, Международния център за толерантност и диалог "Низами Ганджеви".

Втората сфера на активност е вътрешнополитическата. Плевнелиев заяви: "Не искам да се връщам в политиката, няма да се върна в активната политика, няма да бъда отново активен политик, но заявявайки, че не съм активен политик, аз оставам активен гражданин. Имам позиция. Оставам активен гражданин. Следя много внимателно какво се случва в държавата и съм готов да говоря и да действам, ако видя, че държавата се отклонява от правия път".

Плевнелиев визира посещенията в страната и лекциите си по темите свързани с индустриите на бъдещето.

Продължава работата на фондацията на Плевнелиев "Решения за бъдещето". По думите му за миналата година фондацията е разполагала с 90 хиляди лева за дейността си - собствени средства и дарения. "Всеки лев дарение е публичен", коментира той.

Президентът Росен Плевнелиев сподели, че подготвя своята книга, посветена на теорията му за студения мир. По думите му в момента се случва невиждана трансформация и глобална битка на преразпределяне на сферите на влияние.

По думите му глобалната картина сега коренно се различава от тази от епохата на Студената война, каквато повечето изследователи като Хенри Кисинджър, например, с когото Плевнелиев е спорил.

Той бе категоричен, че ние не навлизаме в нова студена война. "Не споделям тази оценка".

По думите му ние сме в нов непознат етап на развитие - студения мир, за който са характерни всички прийоми на студената война - пропагандни войни, хибридни войни, кибер атаки, жестоко противопоставяне между ЕС и Русия, геополитически битки и боричкания и влияние. "Това е нов непознат етап на развитие на човечеството", коментира Плевнелиев. "ЕС се сблъсква с нещо непознато досега. На този етап е изключително важно как сме позиционирани."

По думите му десетки държави са били замразени - Грузия, Азербайджан, Украйна. "На тях им бяха спретнати замразени конфликти", обясни Плевнелиев и визира като автор на тези замразени конфликти основно Русия на Путин. Така държавите остават трайно нестабилни, но във орбитата на интереси.

Плевнериев разкритикува формулата на отношение: "Винаги с Германия, но никога срещу Русия". Като изтъкна, че това не е неговото действие. Като президент той настоя, че е можел да звънне на Обама по всяко време, както и на канцлера Меркел.

Борисов събра в мозъчен тръст Плевнелиев и Сакскобурготски

Борисов събра в мозъчен тръст Плевнелиев и Сакскобурготски

Десет години след членството в ЕС сме много променени

Ако в един момент останете в сивата зона, в някаква периферна зона на ЕС, който стартира нова фаза на интеграция. По думите му това вече се е случвало по време на Берлинския конгрес, когато България е била съсипана от сфери на влияние.

"Президентът Радев трябва да е много наясно с това, което прави. Аз бях много наясно, че не исках да допусна игра на велики сили в България затова тичах на запад със страшна сила. Исках България да бъде припозната, активна, обичана. Вярвам следвах и идеите на българските будители и революционери, които това ни казваха да бъдем равни на другите европейски народи, а не да ходим по казахските степи", посочи Плевнелиев.