Очаквано, логично и необходимо е Президентът на Република България да използва конституционното си право и да наложи вето на Законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда. Това поиска на брифинг независимият депутат Красимир Янков.

По този начин той ще оправдае и очакванията на левите избиратели, които дадоха подкрепата си за неговия избор, за да бъде истински институционален регулатор в полза на една социална политика за защита на хората на наемния труд, изтъкна депутатът. Според него промяната на статуса на работещите бедни не трябва да бъде за сметка на здравето и пълноценната им почивка, а в резултат на нова цена на труда с увеличение на доходите, с по-добро нормиране на почасовото възнаграждение. За пореден път категорично декларираме, че сме против увеличението на извънредния труд на 300 часа и дългия период на сумирано изчисляване на работното време в нарушение на европейското законодателство, подчерта Красимир Янков.

КТ "Подкрепа" настоява работниците да не бъдат превръщани в "живи бомби" с извънреден труд

КТ "Подкрепа" настоява работниците да не бъдат превръщани в "живи бомби" с извънреден труд

Протест срещу промените в Кодекса на труда

Очакваме мобилизация на всички народни представители, които не са част от мнозинството, вносители на промените, и които защитават трудовите права на българските работници и служители, да участват активно в дебата, призова Красимир Янков.

Дори и да бъдат приети промените в Кодекса на труда в сегашния им вид, с гласовете на мнозинството в Народното събрание правата на трудещите ще бъдат най-важната част от политическата ни дейност със стремеж в следващия парламент това да бъде един от първите закони, който ще претърпи промяна, убеден е Янков.

Протест пред НС срещу увеличаването на извънредния труд

Протест пред НС срещу увеличаването на извънредния труд

От синдикат "Защита" смятат, че това е абсолютна експлоатация