Да споделяме празниците и делниците и заедно да градим бъдещето на нашите деца. Такъв призив отправи държавният глава Румен Радев на тържествената вечеря ифтар, чийто домакин бе той тази вечер.

"Тази вечеря е символ на непреходната толерантност, която е дълбоко заложена в душевността на българския народ. Тя е израз на волята на държавата да работи за повече разбирателство, взаимно уважение и политиката на протегната ръка." - подчерта Радев.

Той поздрави всички гости и заяви, че е голяма чест да бъде домакин на вечерята и да продължа една чудесна традиция на уважение към българските граждани, които изповядват исляма.

"За поредна година с представителите на вероизповеданията в България ще седнем заедно на масите така, както се е правило от векове в България. Особено ми е приятно да приветствам с добре дошъл в София негово превъзходителство Бакир Забегович, председател на председателството на Босна и Херцеговина", отбеляза президентът и допълни, че както в София, така и в Сараево се извисяват един до друг религиозни храмове и музеи.

В речта си Радев заяви, че това е ясно доказателство, че хората на Балканите, които изповядват различни религии, биха могли да живеят в мир и разбирателство.

"Искам да споделя, че всички ние осъзнаваме тази отговорност да предадем идеалите и ценностите, добродетелите, завещани ни от нашите деди", каза още президентът Радев и посочи, че трябва да държим сърцата си отворени за страдащите, домовете си отворени за нуждаещите се, а в молитвите и действията си да търсим мира за света.

Държавният глава изрази увереност, че ръководителите на вероизповеданията в България отчитат голямата отговорност да не допускам чужди на нашите традиции норми и правила. "Вярвам, че само с обединени усилия можем да посрещнем предизвикателствата в съвременни свят и да не допуснем омразата и ненавистта да вземат връх", подчерта той.

Радев призова и занапред да споделяме празниците и делниците, с което заедно да градим бъдещето на нашите деца в нашия общ дом - България и Балканите. "Желая на всички Вас здраве и благоденствие", каза още в словото си държавният глава.

От своя страна главният мюфтия Мустафа Хаджи изрази благодарност към президентската институция и президента, че присъства на вечерята ифтар.

"Тази вечеря събира около една трапеза представителите на религиозните общности и това е един добър показател на хората в България, че живеят заедно. Този ифтар е макет на положението на хората в България", отбеляза главният мюфтия.

Той изрази възхищение, че докато в световен мащаб, където се извършват убийства в името на религията, ние живеем заедно и ако хората по света знаеха за толерантността в България, биха се поучили от нас.

"Рамазан е свещен месец и е характерен с говеенето през деня и молитвите през нощта. Заедно с това този празник сближава хора и ги прави съпричастни един към друг. Убеден съм, че ще бъдем по-добри и по-силни, за да успеем да се справим с предизвикателствата на нашето ежедневие", коментира главният мюфтия.

В словото си той сподели, че не се чувства по-малко родолюбец, което се изразява във връщането към корените и да бъдем в крак със съвременните европейските ценности. "Уважението към всички и толерантността са нашата опора и сила. Въпреки всички предизвикателства ние ще продължим да вървим по пътя на разбирателството и взаимното уважение. Моля Всевишния да дари всички ни със здраве и щастие", подчерта главният мюфтия Мустафа Хаджи.