Държавният глава Румен Радев е провел разговор с македонския си колега Стево Пендаровски във връзка с големия пожара край Кочани, съобщиха от администрацията на президента.

Пожарът е в труднодостъпната планинска местност на град Кочани в източната част на югозападната ни съседка. 

Военен хеликоптер отново се включва в гасенето край Розино

Военен хеликоптер отново се включва в гасенето край Розино

Вчера само в рамките на час пламнаха няколко огнища

За да се включат български спасители и военни, правителствата на двете държави да договорят включването на българска пожарна техника, която да съдейства за овладяване на ситуацията в Кочани.

По време на разговора Румен Радев запозна Стево Пендаровски с усложнената пожароопасна обстановка и в България, но е изказал готовност страната ни да окаже помощ. 

15 къщи изгоряха в кюстендилското Долно село

15 къщи изгоряха в кюстендилското Долно село

Гасят пожари и в Конявската планина и планината Лисец

Тази сутрин и служебният премиер Стефан Янев е провел телефонен разговор с македонския си колега Зоран Заев. Двамата са обсъдили пожарите в югозападната ни съседка.

Българският премиер изрази готовност при необходимост страната ни да окаже подкрепа на Република Северна Македония за справяне с бедствието. Янев също е припомнил пред Заев, че в няколко части на България нашите противопожарни служби също се борят с огнената стихия и правят всичко възможно, за да окажат помощ на населението.

Овладяването на ситуацията с пожарите в България е приоритет, пише в съобщението от Министерския съвет.