Жегите и човешката небрежност са предпоставка за множеството пожари в страната. Общо 360 сигнала за пожари в България са получени вчера и днес.

Няколко са големите пожари, представляващи опасност в последните часове.

Мащабен пожар гори в Стара планина, съобщи пред БНР Стефан Стефанов от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". 

"Отново е възникнал много голям пожар на територията на област Пловдив, в района на Стара планина около Розино и Клисура. Там очакваме съдействие от Министерство на отбраната отново хеликоптер да помогне с пожарогасенето. Не можем да минем в никакъв случай без колегите от горските стопанства", каза Стефанов.

По думите му в последните години и горските също са оборудвани с високопроходима техника, с гасителни средства. Според Стефанов основната причина за възникването на пожарите е човешката дейност. "Високите температури и сухата растителност, доста добре израснала през валежните пролетни месеци, са само предпоставка. Наличието на силен вятър също е предпоставка. Около 90% от възникналите произшествия са свързани с човешка дейност", каза огнеборецът. 

Той посочи като причини нерегламентирано и неправилно използване на открит огън, паленето на огнища, изгарянето на сухи отпадъци, опожаряването на сухи треви и стърнища.

За потушаване на няколкото огнища от Розино до Клисура, разгорели се само в рамките на час са изпратени пожарни от Пловдив, Карлово, Хисаря и от София. Обстановката е динамична, но усилено се работи по ограничаването на огнищата, увери кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Междувременно от Министерството на отбраната обявиха, че хеликоптер AS 532 AL Cougar от авиобазата в Крумово се включва в гасенето на голям горски пожар в Карловско. От въздуха ще се извършват дейности по пожарогасене на огъня, който гори в труднодостъпна гориста местност в Стара планина в района на село Розино, Община Карлово, Област Пловдив.

Голям пожар има и в югозападна България. По информация на БГНЕС  почти 200 дка треви, стърнища и храсти горят край с. Големо Бучино, община Благоевград. Пожарът е възникнал в ранния след обяд, на 300 м източно от транзитният газопровод за Гърция. Засега няма опасност за къщите, няма и евакуирани хора.

Огънят там е изпепелил необитаема стопанска постройка, каза кметския наместник Живко Чукарски. На място са и областния управител, булдозери прокарват просеки. Водоноски са изпратени от "Биострой" и ВиК. За потушаване на този огън са включени 5 пожарни.

По-късно стана ясно, че е затворен временно пътя между пернишкото село Големо Бучино и софийското Мало Бучино заради задимяване.