Българите зад граница дават надежда и ни зареждат с оптимизъм, защото доказват, че независимо колко са далеч от Родината, могат да бъдат задружни и заедно да постигат много. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към наши сънародници в Република Южна Африка.

Поканен от Сдружението на българите, държавният глава присъства в Мидранд на освещаването на първия български православен храм в страната "Св. Иван Рилски". Църковно-религиозната служба беше отслужена от Старозагорския митрополит Киприан и архиепископа на Претория и Йоханесбург Дамаскин.

"Уверен съм, че това свято място ще бъде все по-силен духовен и притегателен център за всички българи от региона", каза президентът.

Държавният глава подари два настолни свещника на отец Йонко Иванов, който вече 13 години е духовен водач на българите в Република Южна Африка.

В словото си президентът изказа благодарност на българската общност, на Сдружението на българите за труда по изграждането на храма.

Вашият личен успех тук е успех и за България, каза още Румен Радев. Той открои и подкрепата на българската държава за изграждането на храма, в лицето на няколко правителства.

"На хиляди километри от България, нашите сънародници в Република Южна Африка продължават да пазят българската култура, дух и традиции, възпитават децата ни в обич към България и към българския език", каза още президентът Радев, който посети и българското неделно училище "Слънчо". Над 30 деца се обучават в него и в открития през 2018 г. филиал в Кейптаун. Държавният глава подари на българското училище националния флаг и дари книги.

Президентът Радев подчерта още, че въпреки политическите турбуленции, България се развива и върви напред.

Радев за партньорство в Южна Африка, иска такова и с региона на Юг от Сахара

Радев за партньорство в Южна Африка, иска такова и с региона на Юг от Сахара

Президентът е в Претория, където се срещна със Сирил Рамапоза