Президенът Румен Радев кани Полша да се включи в международна оперативна работна група за обмен на информация за неутрализиране на финансовите потоци, които обезпечават нелегалния трафик на хора. Групата е инициатива на Радев по време на управлението на служебния кабинет на Гълъб Донев и в отговор на ветото, което Австрия наложи на страната ни за влизане в Шенген. Тогава Карл Нехамер обоснова ветото с огромния брой мигранти, които страната ни пропуска в посока Централна Европа.

Българският президент Радев днес е провел телефонен разговор с премиера на Полша Матеуш Моравецки по темата за нелегалната миграция, съобщиха от пресцентъра на Президентството малко преди самолета на борда с украинския президент Володимир Зеленски да кацне у нас.

Борбата с нелегалната миграция в Европейския съюз може да е ефективна само със съвместни усилия на държавите членки за целенасочено неутрализиране на международната мрежа и центровете, които ръководят и финансират трафика на хора. Това е общата позиция между Радев и Моравецки, за която съобщават от пресцентъра на Президентството.

Двамата са обсъдили готвените промени в Пакта за миграцията и убежището и охраната на външните граници на Европейския съюз. Румен Радев е подчертал, че страните от първа линия трябва да получат подкрепа за справяне с миграционния натиск, както и да засилят партньорството на службите си за сигурност с държавите от Централна и Западна Европа, където са разположени центровете, направляващи и финансиращи нелегалния трафик на хора. Именно в този контекст Радев е обяснил инициативата си за създаването със съдействието на Европол на международна оперативна работна група за обмен на информация.

Писма с покана за участието на експерти по въпросите на нелегалната миграция президентът Радев е изпратил на 26 май т.г. до редица лидери на държавите членки на ЕС. В прессъобщението не се посочва до кои лидери и съответно държави са изпратени такива писма, нито и кои до този момент са откликнали на поканата. Преди две седмици на срещата си с Нехамер в Австрия, Радев пак изрази надежда, че "все повече държави-членки на ЕС ще изпратят свои представители".

Пред Нехамер, Радев изрази съмнение за усилията на кабинета за Шенген

Пред Нехамер, Радев изрази съмнение за усилията на кабинета за Шенген

Надява се редовното българско правителство да се възползва от постиженията на служебния кабинет

По-късно през деня от пресцентъра на президентството съобща, че държавният глава Румен Радев е разговарял и с министър-председателят на Унгария Виктор Орбан. С него също е обсъдил също борбата с трафика на хора през външните граници на ЕС.

Обсъдено е и двустранното партньорство в областта на енергетиката и възможността страната ни да окаже подкрепа за енергийната диверсификация на Унгария. Президентът Радев е подчертал и възможността на страната ни да доставя енергийни ресурси за Унгария след достъпа, който има до терминалите за втечнен газ на Гърция и Турция, интерконектора с Гърция и очакваното завършване на газовия интерконектор между страната ни и Сърбия до края на т.г.