България разчита на ЮНЕСКО за опазването и популяризирането на своето историческо и културно наследство. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с генералния директор на ЮНЕСКО Одре Азуле, която се проведе в централата на Организацията в Париж.

Радев рекламира България с образованите млади хора

Радев рекламира България с образованите млади хора

Според френския бизнес България е сред водещите по отношение на квалификацията на работниците

България има огромно историческо и културно наследство и ще продължи да разчита на подкрепата на ЮНЕСКО за неговото опазване и развитие, както и за осъществяването на археологически разкопки у нас. Според президента в страната ни има още какво да бъде открито, но за това е нужна финансова подкрепа.

Припомняме, през 1983 година ЮНЕСКО включва архитектурно-историческия резерват Несебър, намиращ се в Стария град, в Списъка на паметниците на Световното културно наследство. Жителите на Несебър обаче периодично се обявяват против присъствието на град в защитения списък, защото по този начин града не можел да се развива. За последно жители от Несебър пожелаха града да бъде изключен от списъка на ЮНЕСКО в началото на настоящата 2017 година. Тогава ЮНЕСКО излезе с критичен доклад за опазването на Стария Несебър.

Несебър може да излезе от списъка на ЮНЕСКО

Несебър може да излезе от списъка на ЮНЕСКО

Застрояването на брега е отразено в критичен доклад

В хода на разговора Радев и Азуле обсъдиха и възможността за оказването на международна подкрепа на страната ни за инкримирането на опитите за кражба на българско историческо наследство.

Освен това двамата разговаряха и относно перспективите за улесняване на достъпа до образование за децата в България.
"ЮНЕСКО има своите пректи и трябва да работим заедно в направлението да се налагат общи европейски и световни стандарти. Това, което говорихме в подкрепа на образованието и науката, е в пълно съответствие с нашата идея за хармонично развитие на наука и високи технологии не само на Запад, но и на Изток", категоричен бе Радев.

Радев заяви и че учените на Балканите са обединени около желанието си с помощ от ЦЕРН в района да бъде изграден международен институт за устойчиво развитие с научен център, в който да има ускорител на ядрени частици.
"Имаме идеен проект, по който се работи усилено. По моя инициатива бе свикана и създадена междуведомствена група по проекта с българските учени, които работят по изграждането на този център, и се надявам по време на нашето председателство на Съвета на ЕС да бъде поставен на масата, защото той наистина ще обединява балканските държави", допълни държавният глава.

Румен Радев: България се гордее с успехите на българите в чужбина

Румен Радев: България се гордее с успехите на българите в чужбина

Българската общност във Франция допринася за доверието между страните