Несебър ще излезе от списъка на градовете под егидата на ЮНЕСКО заради незаконно строителство и сергии за бельо. Този път заплахата е реална.

Проблемът е в дневния ред на организацията, която ще заседава следващата седмица в Бразилия, съобщава БиТиВи.

„Световната общност ни посочва с пръст и наша отговорност е да осъзнаем сериозността на положението", призовава Тодор Чобанов, зам.-министър на културата.

Следващата седмица българска делегация, водена от заместник-министъра на културата, ще защитава Несебър на сесията на ЮНЕСКО в Бразилия. Аргументите в наша защита ще са, че вече са предприети мерки за борба с незаконното строителство и безразборното разполагане на сергии.

Другият проблем в Несебър с надстрояването на къщите в стария град. Общината твърди, че е изпратила писма на нарушителите и с това приключва нейната работа.

"Общината е връчила на нарушителите и е поставила срок за превеждане на строителната документация в съответствие на действащото законодателство", казва Валентин Димов, главен архитект на Несебър.

От Института за паметниците на културата съобщиха, че близо 90 на сто от надстройките в Стария Несебър са незаконни. От Дирекцията за строителен надзор досега няма предприети действия.