Президентът Румен Радев продължи серията консултации за съставяне на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание. Днес при него пристигнаха от парламентарната група на "Възраждане", в това число лидера на формацията Костадин Костадинов и народните представители Цончо Ганев, адвокат Петър Петров, Веселин Вешев и Димчо Димчев.

В началото на словото си Радев отчете като факт рекордно ниската избирателна активност, която поставя на изпитание не само партиите, а и легитимността на всички институции. Той запита как "Възраждане" виждат преодоляването на гражданската апатия и бойкота на изборите от страна на обществото. Как виждате перспективите за правителство в 50-ото Народно събрание? Радев запита "Възраждане" и дали биха подкрепили правителство на малцинството и имат ли формула за излизане от политическата ситуация?

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че формулата са я задали избирателите - да има повече партии в парламента. Той вижда ГЕРБ и ДПС като сиамски близнаци - все по-възможна коалиция. Бойко Борисов не изглеждаше особено щастлив, че предлага правителство. Възможно е да има кабинет в рамките на 50-ото Народно събрание, смята Костадинов.

По думите му има две партии, които се явят проблем за функционирането на българската политическа система - ГЕРБ и ДПС. "Възраждане" са готови да разговарят с всички партии без ГЕРБ и ДПС за широк формат и излъчване на министър-председател - 125 депутати във формат анти ГЕРБ-ДПС коалиция. Освен че сега се избира бъдещ кабинет на България, предстои избор на патриарх, посочи Костадинов, като напомни, че "Възраждане" иска КСНС, като го разкритикува, че все още не е получил отговор.

Румен Радев заяви, че се отнася с огромно уважение към всеки, който се нагърби с мандат за управление на страната. Той следи заявките на всяка една партия за правителство и чува амбицията на "Възраждане" да получат третия мандат. Радев запита "Възраждане" дали биха съставили правителство с мандат, който да се крепи от политическите сили.

Костадин Костадинов отговори на държавния глава, че с предложението си за анти ГЕРБ-ДПС - "Възраждане" дава шанс за здравия разум за правителство. "Възраждане" категорично не биха подкрепили кабинет на малцинството. Големият проблем е, че има два огромни камъка, които са легнали върху политическата система и я смазват - ГЕРБ и ДПС, каза още Костадинов.

Според него дори и да се състави правителство, той ще агонизира и ще е "Орешарски"-2.

ГЕРБ предлага правителство на малцинството

ГЕРБ предлага правителство на малцинството

Според Борисов няма как да се реализира друго правителство освен с първия мандат

Румен Радев обясни, че не свиква КСНС за избора на нов патриарх, тъй като е направил официално запитване там, където трябва, и е получил отговор, че няма заплаха за Българската православна църква. Нека оставим църквата да бъде независима така, както е по Конституция и по Закона за вероизповеданията. Политиците, които не могат да се справят със светските теми, нека не правят опит да се справят с духовните, призова Радев.

"Нека предпазим духовенството от политическата демагогия", призова още веднъж Румен Радев.

Костадин Костадинов заяви, че "Възраждане" ще се доверяват на президента, че няма опасност за Българската православна църква.  

"Бъдете сигурни, че ако се наложи, ще реагираме, но съвсем официално съм питал органите, които имат информация по въпросите. По-добре е в момента да се занимаваме с политически теми, тъй като въпросът е дали България ще има стабилно и устойчиво правителство или ще отидем на нови избори", коментира Радев.

Костадин Костадинов бе категоричен, че "Възраждане" желаят нови избори наесен и не се страхуват от тях. Той обаче вижда страх от ГЕРБ и ДПС.

Румен Радев призова "Възраждане" да се опитат да намерят подкрепа в опита си да реализират правителство с другите партии.

Радев пита ПП-ДБ ще се сглобят ли с ГЕРБ и ДПС, или ще се наредят до Възраждане

Радев пита ПП-ДБ ще се сглобят ли с ГЕРБ и ДПС, или ще се наредят до Възраждане

Според ПП-ДБ отговорността за власт сега е на първата и втората политическа сила