Президентът Румен Радев постави на кръстосан разпит ПП-ДБ.

Голяма "делегация" от парламентарната група на ПП-ДБ пристигна в президентството за консултации с президента Румен Радев за съставяне на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание.

В президентската институция влязоха бившите премиери, а сега народни представители акад. Николай Денков и Кирил Петков, както и Божидар Божанов, Атанас Атанасов и Кристина Петкова.

Веднага след изборите вие заявихте твърда позиция, че вашата парламентарна група ще е твърда опозиция, посочи в началото на разговорите държавният глава.

Той припомни позицията им след вота без сглобки с ГЕРБ и ДПС. "Продължавате ли и днес да стоите на тази позиция?", попита Радев.

ГЕРБ предлага правителство на малцинството

ГЕРБ предлага правителство на малцинството

Според Борисов няма как да се реализира друго правителство освен с първия мандат

Поиска отговор, ако ГЕРБ и ДПС предложат същите приоритети като техните, дали ще ги подкрепят, както и дали ще реализират трети мандат. Множат се партиите, които имат желание за третия мандат, посочи още Румен Радев.

Зададе им още един въпрос - ще се строят ли в коалиция под егидата на Възраждане. Николай Денков взе думата.

Сравнително лесно е да се свали едно правителство, но е сравнително трудно да се направи, каза той и посочи, че ГЕРБ шест пъти не успяват да сформират кабинет, а ПП-ДБ два пъти успяват. Цената за това е сравнително голяма, сподели бившият премиер. Изпълнихме дълга си пред държавата, категоричен бе той.

Отговорността за власт сега е на първата и втората политическа сила, според ПП-ДБ. Сега е техен ред, изтъкна Денков, като припомни, че те два пъти свалят редовно правителство, въпреки че нямали разминаване по приоритетите. При нас задачите и приоритетите не са променени, каза Денков.

Румен Радев отлага срещата с ИТН и "Величие" за сряда?

Румен Радев отлага срещата с ИТН и "Величие" за сряда?

Утре президентът ще се срещне с представители на "Възраждане" и БСП

В настоящото НС нямало как да изпълнят своите приоритети. Не виждаме достатъчно подкрепа, за да бъдат реализирани в това Народно събрание, каза бившият премиер.

Кирил Петков също взе думата и сподели колко е трудно да се състави правителство. Сега избирателите им отредили ролята на опозиция, по думите му, а на ГЕРБ и ДПС да съставят кабинет. ПП-ДБ ще са антикорупционна опозиция, категоричен бе той.

Президентът настоя за отговор ще правят ли коалиция с Възраждане.

Николай Денков обясни, че с Костадин Костадинов имат различни позиции и мнения как да се развива страната.

анкета

Ще роди ли кабинет 50-то НС?

Виж резултати

Да, трябва 22.4%

Да, победителят е ясен 10.5%

Все ще сглобят нещо 18.4%

Третият мандат е ключът 5.7%

Надежда всяка оставете 43.0%