Спортът може да помогне за изкореняването на агресията в училище и сред младите хора, заяви президентът Румен Радев на тържественото събрание по случай 75-та годишнина на Национална спортна академия "Васил Левски", съобщиха от администрацията на президента.

"Насърчаването на спорта може да ни върне самочувствието, ще даде здраве на младите и на нацията, ще спести огромни разходи за здравеопазване", каза Радев.

В речта си той изтъкна историята на висшето спортно училище. Началото е поставено през 1942 г. с указ на Цар Борис III, с който се създава Държавното висше училище за телесно възпитание. Това е седми по ред университет за тогавашна България.

"Още тогава държавното ръководство на България осъзнава ролята на спорта за общественото развитие и полага основите на новото висше училище. През всички тези години НСА отстоява своята мисия да утвърждава ценностите на спорта, олимпийските идеали и да развива спортната наука", каза държавният глава.

Радев подчерта, че спортът не е само физическо усилие, а развива също бързината и гъвкавостта на мисълта, изгражда характера, възпитава в екипен дух, спортсменство, обединява нацията, сближава хората и носи мир.

"В развитите държави спортът вече е част и от политиките за икономическо развитие на страната", заяви президентът.

Той призна, че обществената криза не е подминала и българския спорт. "Държавата се отдръпна от финансирането на спорта, отдръпна се от много важни помощни, регулаторни, контролни и обединяващи функции", каза Румен Радев.

Според него, това е и причината да сме доволни от по-малобройни успехи, да се задоволяваме с един медал от олимпиада, а за спортна култура сред българската младеж е трудно да се говори.

"Масовият спорт отстъпи от училището и на негово място се настаниха затлъстяването, ранните болести, агресията. Широко разпространено в общественото съзнание е схващането, че спортът е просто телесно развитие. Много млади хора и то в епохата на компютрите, електромобилите, дроновете живеят с мисълта, че това телесно развитие е излишно.

Президентът благодари на преподавателите и на академичния състав на НСА, които "създават треньори, методисти, учители, които продължават да палят искрата на спорта сред младите хора и да развиват наука на най-високо ниво".

Радев връчи Почетния знак на Президента на Републиката на ректора на НСА проф. Пенчо Гешев, който от своя страна му подари стилистична пластика на арката на НСА.

Като отговор на речта на президента Румен Радев столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни, че съвместната дейност на Столична община и НСА за спортното възпитание на децата в София започва още от детската градина.

"Над 100 учители са получили обучение. Съвместно организираме спортни тържества. От 13 години НСА е наш партньор за създаване на детски лагер за изкуство и спорт. Над 150 деца безплатно посещават тези занимания всяка ваканция.
Построени са 10 спортни зали в училищата. Стъпка по стъпка работим за това децата ни да спортуват при по-добри условия", допълни Фандъкова.