Битката за справедливост и законност е задача на всяко поколение. Нашето още не я е постигнало. Това заяви президентът Румен Радев на възпоменателната церемония в София по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Републиката на Апостола принадлежи на всички граждани, а не на шепа хора. В нея Отечеството не се бърка с бащиния, а законът е един за всички. В чистата и святата република лъжата е позор, а човек тежи според делата си. В нея думите са свят ангажимент, каквито са думите в тефтерчето на Апостола", подчерта още президентът Радев.

Той обясни, че идеалът на Левски за чиста и свята република е дългосрочна програма. Президентът продължи с реторичните си въпроси: "Много време трябваше, за да стане България република. А колко още ще трябва, за да стане тя "чиста и свята"? Това зависи от нас. Това зависи от нашата гражданска отговорност и позиция.

Радев сравни Левски със зърното на свободата, което покълна и роди днешна България. "От Апостола пазим едно тефтерче, кичур коси и кратки писма. Но те струват повече от доктрина. Учат ни, че дела трябват, а не думи. Дават ни вяра, че времето нас обръща, но и ние него обръщаме", каза Радев.

"Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли? Циниците приемат тези въпроси с презрение. Както други, в онези години вземаха Апостола за луда глава и мечтател. Тях обаче времето ги отнесе, а пред бесилото на дякона се покланяме всяка година", подчерта в речта си държавният глава.

Той припомни думите на Васил Левски: "Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако някой им я поднесе в къщите на тепсия".

Радев припомни и тази фраза на Апостола на свободата: "Не си народен, ако знаеш народното зло и не го казваш". Според президента, тези думи описват цялата българска драма.

Робството ни е приучило да се съобразяваме със злото и със силата, но за да бъдем свободни, трябва да победим унинието и примирението вътре в нас, заяви държавният глава. "Преди век и половина един монах от Карлово заложи живота си, за да изкупи свободата ни, нашата свобода. Левски предизвика цяла империя и спечели облога си. Той пожертва живота си, но спечели за цял народ", подчерта Румен Радев.

Президентът беше категоричен, че блянът на Апостола не остарява с годините, а днешните българи сме призвани с "нашите задружни усилия" да сбъднем идеала на Левски. Заради него, заради себе си и заради нашите деца.

Не, не сме нация от предатели

Не, не сме нация от предатели

Историческите факти опровергават мита за безучастието на българите…