Необходими са промени в българското законодателство, които да ускорят процеса по закупуване и доставка на безпилотни системи, за да бъдат следвани бързите изменения в технологиите. Това заяви президентът Румен Радев при посещението си в учебния център на Сухопътни войски "Тюлбе" в Казанлък, където се проведе състезание по управление на безпилотни летателни апарати.

Радев посочи, че състезанието отваря вратата на нов род войски - тези на безпилотните системи и това е абсолютно изискване на бъдещето, като открои значението на масовото използване на безпилотни системи в съвременните конфликти и даде пример с военните действия в Кавказ, Украйна и Газа. По думите му без безпилотни системи не може да бъде постигнат ефект, в която и да е съвременна операция.

"Това са достъпни технологии, но с огромен асиметричен ефект и имат огромно въздействие на бойното поле във всички сфери", каза Радев и изрази удовлетворение, че във Въоръжените ни сили най-сетне започват да се подготвят хора, които да управляват тези системи.

Той е убеден, че България ще навакса изоставането с модернизацията на армията.

В рамките на събитието в учебен център "Тюлбе" пред държавния глава представители на българската отбранителна индустрия демонстрираха бойните възможности на дронове, произведени от тях, както и на антидрон системи.

Радев очаква политическите сили да преминат от изявления към диалог

Радев очаква политическите сили да преминат от изявления към диалог

В понеделник ще обяви кога ще свика Народно събрание