Няма политическа криза в България. Тази категорична позиция изрази новоизбраният президент ген. Румен Радев пред журналисти на официална церемония след като му бе връчено удостоверението на ЦИК, че е избран за нов държавен глава.

Радев коментира, че в момента тече нормална конституционна процедура и няма място за драматизация. Той очерта два изхода - именно да бъде съставен кабинет в рамките на настоящия парламент или да бъде назначено служебно правителство и да се проведат предсрочни парламентарни избори.

Запитан дали трябва да бъде съставено правителство в рамките на този парламент, той изтъкна, че настоящият президент Росен Плевнелиев трябва да завърши своите консултации. По думите му, служебният кабинет е изключителна отговорност на президента Росен Плевнелиев. "Така е по конституция", подчерта Радев.

По време на церемонията новоизбраният държавен глава се зарече, че ще отдаде своите сили и енергия за демократична и просперираща България. Той благодари на всички от ЦИК за усилията за демократично и честно провеждане на изборите.

Ген. Радев смята да инициира срещи за обсъждане на вариантите за въвеждане на мажоритарна избирателна система. Пред журналисти той поясни, че това ще се случи когато се заговори за предсрочни избори. Срещите, според него, трябва да се осъществят между председателя на парламента, лидерите на всички парламентарно представени партии, инициаторите на референдума и експертите по изборното законодателство.

На церемонията присъства и председателя на 43-то Народно събрание Цецка Цачева, която поздрави Радев и новоизбрания вицепрезидент Илияна Йотова за огромното доверие, което получиха от българските граждани.

"Вярвам, че няма да пожалите сили и енергия, за да отговорите на това доверие с мъдри и държавнически решения в името на българските граждани".

Припомняме, кандидат-президентската двойка Цецка Цачева - Пламен Манушев бе основният конкурент на новоизбраните президент и вицепрезидент, с които се явиха на балотаж. Разликата, в полза на Радев, бе 23,21%.