Президентът Румен Радев очаква в най-скоро време Нидерландия да обяви пълна подкрепа за присъединяването на България и Румъния към Шенген.

Очакването си държавният глава сподели пред журналисти след среща с албанския си колега Байрам Бегай на "Дондуков 2".

Радев подчерта, че в множеството си разговори с премиера на Нидерландия Марк Рюте е получил уверения, че при отпадането на Механизма за сътрудничество и оценка страната ще подкрепи напълно членството на България в Шенген без никакви ограничения.

Възможно е България да влезе в Шенген до края на годината, стига да се положат усилия в още няколко направления, убеден е Радев. Той напомни за интензивната работа на служебните правителства на всички дипломатически и експертни нива, както и за положените усилия за разработване на необходимата законодателна база, необходимите подзаконови актове, както и за проведените множество срещи на дипломатическо ниво.

По отношение на позицията на Австрия президентът заяви, че трябва да се убеди не само политическото ръководство, но и австрийската общественост, че това е необходима стъпка.

Румен Радев призова българското правителство да довърши докрай започнатия от служебните правителства подход. "Очаквам правителството да извърви последните необходими стъпки, така че да се поздравим с успех", каза още президентът.

Австрия проправя пътя за въздушния Шенген за Румъния и България

Австрия проправя пътя за въздушния Шенген за Румъния и България

Страната поставя няколко условия това да се случи