През декември 2022 г. Европейската комисия беше подготвила всичко, за да могат България, Хърватия и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство. Вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер обаче обяви, че няма да се съгласи с това разширяване, тъй като защитата на външните граници на ЕС изобщо не функционира.

В крайна сметка Хърватия се присъедини към Шенген от 1 януари 2023 г., докато България и Румъния продължават да чакат зелена светлина. Близо година по-късно все още няма яснота дали Австрия ще вдигне ветото.

След дискусии с Европейската комисия и най-вече със засегнатите балкански страни, вътрешният министър Карнер постави на масата оферта, която може да доведе до третиране на българи и румънци по време на полети ("Еър Шенген"), сякаш и двете държави са част от Шенгенското пространство, пише австрийскто издание Kurier. Междувременно сухопътните граници ще запазят сегашния си статут; България и Румъния официално няма да са членове на Шенген.

Mинистър Карнер ще пътува до Словения идната седмица, за да обсъди в с представители на тези страни кои условия трябва да бъдат изпълнени, за да бъде вдигнато ветото за "Еър Шенген". Той поставя три условия. Това са:

  1. Разполагането на Frontex в България се утрои. Парите за разширяване на граничната охрана и инфраструктура (оградата) по външните граници на България и Румъния трябва да дойдат от Европейската комисия.
  2. Засилване на граничния контрол между Румъния и България, както и Унгария и Румъния, както и разполагането и изпращането на консултанти по документи от Австрия на летищата в Букурещ и София.
  3. България и Румъния да поемат търсещите убежище в момента в Австрия, особено афганистанци и сирийци.

Дори ветото за Шенген да не е отменено напълно, "Еър Шенген" все пак означава голямо облекчение за пътниците от засегнатите страни. Пътниците на авиокомпаниите от Румъния и България вече няма да трябва да минават през паспортна проверка на полети в рамките на ЕС, но като всички останали ще трябва да се легитимират при чекиране.

Герхард Карнен нееднократно е посочвал, че Австрия не вдига ветото, защото Шенген не функционира пълноценно. Той изтъкна, че хиляди нелегални мигранти достигат до Австрия заради лошата охрана на външната граница на ЕС.

Припомняме, че Австрия и Нидерландия са двете страни, спиращи България и Румнъния да се присъедният към Шенген. Нужно е единодушие сред страните членки за разширяването на шенгенското пространство.

За Австрия разширяването на Шенген към момента е немислимо

За Австрия разширяването на Шенген към момента е немислимо

Австрийския канцелр Карл Нехамер отказа да вдигне ветото за България и Румъния

С материал за намерението на Австрия частично да вдигне ветото за България и Румъния излиза в събота вечерта и Kleine Zeitung, позовавайки се на информация от правителствени източници.

След пътуването утре на вътрешния министър Карнер до Словения, във вторник предстоят още консултации в рамките на Залцбургския форум в Бърдо, пише изданието.

Планът няма да бъде проблематичен от юридическа гледна точка, а Kleine Zeitung поставя акцент върху това, че с ветото си австрийското правителство е предизвикало недоволство в редица членки на ЕС и в Европейската комисия в Брюксел, които настояваха, че "двете кандидатки вече са изпълнили съответните изисквания на ЕС". Остава обаче проблемът с настояването на канцлерът Нехамер, че системата Шенген вече е счупена и трябва основно да се ремонтира.