Държавният глава Румен Радев ще връчи в понеделник от 9.00 часа първия мандат за съставяне на правителство.

ГЕРБ-СДС ще получи папката като най-голямата парламентарната група в изпълнение на чл. 99, ал. 1 от Конституцията на Република България.

Припомняме, преди да се стигне до връчването на първия мандат, президентът Радев проведе задължителните консултации с всички парламентарни групи в 50-ото Народно събрание. Те се състояха в рамките на три дни, от понеделник (24.06) до сряда (26.06) включително.

От проведените консултации по-скоро не се видя възможност и желание за съставяне на стабилно правителство. Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов заяви, че партията ще предложи правителство на малцинството. Причината - формацията е първа политическа сила и ще понесе отговорност да предложи кабинет с премиер, министър на отбраната и външен министър.

ГЕРБ предлага правителство на малцинството

ГЕРБ предлага правителство на малцинството

Според Борисов няма как да се реализира друго правителство освен с първия мандат

По думите му няма как да се реализира друго правителство освен с първия мандат.

Правителство може да се случи в първия мандат, подчерта още веднъж лидерът на ГЕРБ. Когато избирателите на ГЕРБ са ги наредили на първо място с 11% преднина, не искали да получат Николай Денков, а някого другиго, смята Борисов.

Президентът Румен Радев постави на кръстосан разпит ПП-ДБ.

Голяма "делегация" от парламентарната група на ПП-ДБ пристигна в президентството за консултации с президента Румен Радев за съставяне на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание.

В президентската институция влязоха бившите премиери, а сега народни представители акад. Николай Денков и Кирил Петков, както и Божидар Божанов, Атанас Атанасов и Кристина Петкова.

Веднага след изборите вие заявихте твърда позиция, че вашата парламентарна група ще е твърда опозиция, посочи в началото на разговорите държавният глава.

Той припомни позицията им след вота без сглобки с ГЕРБ и ДПС. "Продължавате ли и днес да стоите на тази позиция?", попита Радев.

Радев пита ПП-ДБ ще се сглобят ли с ГЕРБ и ДПС, или ще се наредят до Възраждане

Радев пита ПП-ДБ ще се сглобят ли с ГЕРБ и ДПС, или ще се наредят до Възраждане

Според ПП-ДБ отговорността за власт сега е на първата и втората политическа сила

Кирил Петков също взе думата и сподели колко е трудно да се състави правителство. Сега избирателите им отредили ролята на опозиция, по думите му, а на ГЕРБ и ДПС да съставят кабинет. ПП-ДБ ще са антикорупционна опозиция, категоричен бе той.

Президентът настоя за отговор ще правят ли коалиция с Възраждане.

Николай Денков обясни, че с Костадин Костадинов имат различни позиции и мнения как да се развива страната.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че е говорил със знакови хора от ПП-ДБ за анти ГЕРБ-ДПС коалиция. С кои точно е говорил Костадинов не пожела да каже.

Пред журналистите след разговори с държавния глава Румен Радев в рамките на консултациите за съставяне на правителство от 50-то Народно събрание повтори тезите си.

Или ще се създаде правителство, което ще изключи ГЕРБ и ДПС, или ГЕРБ и ДПС ще създадат правителство, което ще изключи тока на политическата система. В правителство ДПС-ГЕРБ в сегашния формат, в който се задава, Бойко Борисов ще е младшият партньор на Пеевски, а ДПС ще сепарира регионите и ще създаде отделни анклави, в които полицията, прокуратурата, съдът, бизнесът и общинската власт - всичко ще е в техни ръце.

анкета

Ще роди ли кабинет 50-то НС?

Виж резултати

Да, трябва 23.2%

Да, победителят е ясен 9.3%

Все ще сглобят нещо 16.5%

Третият мандат е ключът 5.1%

Надежда всяка оставете 45.8%

Ако това се пренесе на национално ниво, Бог да прости републиката, предупреди Костадинов.