Много настойчиво се налага тезата, че българите не искат избори. Тя е доста неоснователна. Това заяви пред БНР социологът и бивш министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Резултатите, регистрирани от социолозите, са отражение на твърдите ядра, пояснява тя. По думите и има огромна маса от хора, които тепърва ще направи своя избор. Според нея гражданите се оказват по-мъдри от политиците, когато се стигне до реален избор.

Тя поставя под съмнение въпроса дали е имало реални преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ за съставяне на правителство. Бъчварова изтъкна като проблем това, че в толкова важни преговори от двете страни участват хора на различни политически нива. Социологът отбеляза, че ако преговорите се подновят, в тях трябва да участват нови лица.

Според нея, ако има разбиране по общите въпроси и че не трябва да се стига до избори, има варианти. Тя заяви, че може да се състави програмно правителство до края на годината, в което да не влизат политически лица. Бъчварова подчерта, че няма възможност за нещо устойчиво и работещо, ако няма минимум доверие.

От друга страна, изборите не са тази трагедия, която се опитват да ни представят. Изборите са решението, което преминава в ръцете на гражданите, след като политиците не са успели да го вземат. Не е толкова страшно да отидем на избори, каза още Бъчварова.

Повечето българи предпочитат ротация Денков-Габриел пред нови избори

Повечето българи предпочитат ротация Денков-Габриел пред нови избори

Близо 53% обаче не харесват настоящото правителство