Москва е готова да работи както със сирийския президент Башар Асад, така и със САЩ по регулиране на конфликта в Сирия, но Русия вече е формулирала своята позиция и тя не търпи промяна.

Това заявява президентът на Русия Владимир Путин, цитиран от агенция Новости. Агенцията дава избрано от документалния филм на Владимир Соловьов „Миропорядък”, откъс от който е излъчен от „Русия 1” днес.

Като коментар руският президент допълва, че Русия установява с лекота отношения с всеки, именно защото отстоява първоначалните си позиции. „Ние не махаме с опашка и не си меним позицията.

"Какво да кажем за сирийската криза: ние можем с лекота да работим и с президента Асад, и с американците. Аз говорих за това неотдавна с президента Обама, и с нашите партньори от Саудитска Арабия и и от други арабски страни", заявява още Путин.

Като основа на позицията на Русия, държавният глава посочва мнението на хората: „Ние попитахме в началото хората: така или не, съгласни или несъгласни. По основните параметри и принципни позиции на урегулирането на конфликта те казаха „да”. Едва тогава ние формулирахме нашата позиция по тези компоненти, които се явяват общи и приемливи. На нас не ни е нужно сега да скачаме от една на друга страна „като бълха на ласо” (бел.ред.руски фразеологичен израз).