Русия не си знае границите. Това обяви в студиото на bTV украинският посланик у нас Микола Балтажи.

Той не пожела да оцени необходимостта на България от създадената в парламента комисия, която да проучва има ли намеса на Русия и Турция във вътрешните дела на страната.

Припомняме, че руската страна реагира остро на създаването на комисията, а веднага след това премиерът Бойко Борисов се загрижи, че това ще ни скара и с двете държави.

Всеки парламент има правото за създаде такава комисия. Не мога да говоря за Турция, нямаме нейни танкове в Донбас, тя не анексира Крим, обясни посланикът.

Той бе категоричен, че Русия се намесила безпардонно в неговата държава. За него Русия не си знае границите. Застрашават с военната си агресия не само украинците, обяви дипломатът по адрес на руските власти.

Според него Русия прехвърлила задълженията си по третирането на споразумението от Минск. Не може в отцепените територии да се правят мирни избори, там се стреля, шетат руските войски, възмути се Балтажи. По думите му, Русия се дистанцира, прави се на миротворец, но не на държава, която е част от конфликта.

Запитан дали Украйна ще иска екстрадицията на бияча от Околовръстното Георги Близнаков и вярно ли е, че е участвал в бойни действия в Донецк на страната на проруските сепаратисти, Балтажи уточни, че украинската прокуратура ще вземе решение и ще се обърне към българската страна.

Можем да поискаме екстрадиране, ще видим какво ще е решението. Трябва да има доказателства за действията му, аргументира се дипломатът.

По адрес на всички чужди граждани, били се срещу интересите на Украйна на нейните суверенни територии, той отправи предупреждене: „Ще издирваме тези хора, ще ги намираме, ако са извършили престъпления, ще си понесат наказанията."

Все още под въздействие от националния празник на България – 3 март, посланикът на Украйна отправи топли думи за подвига на освободителните войски и родните четници. Много от героите на българското Освобождение са свързани тясно и с Украйна. Поне 15 украински полка са участвали във военните действия срещу Османската империя, доволен е Балтажи и от миналото на собствения си народ.