Гладна стачка обяви депутатът от РЗС Емил Василев и обясни, че тези негови действия са в знак на протест срещу милиционерския режим.

Той каза, че определени среди в ГЕРБ се срещали с независими депутати и отделни депутати от Синята коалиция и Коалиция за България, като предлагали 150-200 хиляди лева за един депутатски глас при гласуването на вота на доверие.

Смятам, че с парламентаризма в България отдавна се е свършило, коментира той.

Обявената гладна стачка, според лидера на „Атака" Волен Сидеров, говори за затворнически прийоми. Има други начини за действие на депутатите, подчерта той.

Сидеров е категоричен, че „Атака" ще подкрепи правителството при вот на доверие.

Подкрепата ни е принципна и последователна, категоричен е той.

Разбира се, ние имаме различия с ГЕРБ, но ако аз оттегля подкрепата си, това ще е безотговорно и няма да е в интерес на България, поясни той.

Атакистът подчерта, че политиката не е бакалски сметки и договаряне. „Винаги съм гледал на това управление като на шанс да отреже веднъж завинаги досегашните номенклатурно-ченгесарски кръгове", подчерта той.

По-късно тази вечер Василев уточни в писмо до медиите, че поради липса на стая на РЗС в главната сграда на парламента се е преместил в бившия партиен дом, кабинет 261. Бил е придружен от журналисти и народни представители.

Василев съобщава още, че е получил обаждания от колеги, които пожелали да го подкрепят, като превърнат гладната стачка в щафетна утре в 11.00 часа.

"Към гладната ми стачка вече се е присъединила народната представителка Кристияна Петрова, която ми се обади, че също ще гладува 24 часа без да го оповестява
публично, в знак на солидарност
", пише Василев.