РЗС иска изслушване на вътрешния министър Цветан Цветанов в парламента заради имотното му състояние.

Считам, че е редно той да обясни как един държавен служител е разполагал с толкова пари, заяви Георги Терзийски.

Според него силовият министър трябва да обясни как е закупил имоти за 600 евро кв. м. в разгара на имотния бум. Консерваторите са на мнение, че вътрешният министър е придобил недвижимо имущество на крайно занижени цени.

Днес депутатите на Яне Янев поискаха изслушването вътрешния министър да влезе като точка в дневния ред на НС за седмицата. Председателят на парламента Цецка Цачева обаче обясни, че това не може да стане, защото предложението на РЗС не е внесено по съответния ред.

Припомняме преди дни, лидерът на РЗС изнесе публично данни за имотното състояние на вътрешния министър и вицепремиер Цветан Цветанов и го обвини за връзки с ДПС. Случайно или не, срещата на Янев с журналистите се случи едва два дни, след като той разговаря с пуснатия от ареста бивш служител на ДАНС Алексей Петров.

РЗС предложи да се създаде анкетна комисия за имотното състояние на вътрешният министър Цветан Цветанов.

Консерваторите призоваваха всички свои колеги от други парламентарни групи да подкрепят предложението им. 

Според РЗС анкетната комисия трябва да установи фактите и обстоятелствата, свързани с имотното и финансово състояние на министър Цветанов, както и да разгледа "действията му, свързани с основателни съмнения за укриване на данъци, търговия с влияние, пране на пари, изготвяне на документи с невярно съдържание и участието му в  спекулативни имотни сделки пряко или с подставени лица".

РЗС призова народните представители да се абстрахират от политическите пристрастия. Припомняме, вчера бившият вътрешен министър Михаил Миков призова за същото.