От централата на РЗС заявиха, че нямат нищо общо с изявленията на Алексей Петров за евентуална негова президентска кандидатура.

В декларация от партията на Янев изтъкват, че Петров не е член на РЗС, а симпатизант на партията и никога не е споделял пред който и да било от Политическия съвет, че има намерения да участва в президентската кампания.

От РЗС подчертават също така, че Алексей Петров многократно е декларирал, че е за екипна форма на управление, което по презумция противоречи на мажоритарен тип избори.

Очакванията на Янев и компания са Алексей Петров „час по-скоро да сформира силен експертен съвет по национална сигурност и нов конституционен ред към Политическия съвет на РЗС.

В декларацията се казва още, че борбата с организираната престъпност и противодействието на корупцията по висшите етажи на властта се провали с гръм и трясък.

Цветан Цветанов се оказа жалък аматьор, без грам познания в областта на националната сигурност, заявяват от РЗС.

Според тях Алексей Петров е в състояние да сформира екипи, способни да предложат нов тип концепция за национална сигурност, за да може един ден, „когато българския народ гласува доверие на РЗС да управлява страната, тези експерти да заемат ключови позиции с цел реализация на концепцията.

Хората на Янев се обявяват за единствената опозиция на ГЕРБ, подчертавайки, че желанието на определени центрове да внушат на обществото, че политическата конкуренция е само между АБВ (бъдещата формация на президента Първанов, бел.ред.) и ГЕРБ, ще претърпи пълно фиаско в следващите няколко месеца.

От РЗС декларират, че се готвят за тежък сблъсък с ГЕРБ на местните и президентските избори.