От РЗС остро възразиха срещу безпрецедентната злоупотреба със служебно положение на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е разпоредил полицейска акция срещу български журналисти.

От партията припомниха, че снощи разследващ журналист и шофьор от вестник „Галерия" бяха скандално задържани в редакцията на изданието, докато изпълняваха служебните си задължения. Повод за полицейската акция е служебна командировка в село Шума, община Годеч, с цел да направят репортаж за един от имотите на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Журналистическият екип е бил в село Шума в понеделник по обяд, а само няколко часа по-късно светкавично е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

В сградата на областната дирекция на МВР повече от 2 часа журналистът Добромир Добрев е бил подложен на кръстосан разпит, чиято основна цел е била да се разбере кой го е изпратил в село Шума, дали целта на командировката е била да разследва имотите на Цветанов.

РЗС разполага с информация, че министърът на вътрешните работи следи незаконно чрез СРС-та и автомобили за проследяване политици и разследващи журналисти. Полицаи и служители на ДАНС са готови да свидетелстват ако при изслушване в парламента им се гарантира, че няма да бъдат уволнени и преследвани.

В страна членка на ЕС през 2010 г. да се арестуват журналисти затова, че са отишли да правят журналистическо разследване за вътрешния министър е проява на тоталитарен подход, нямащ аналог дори по времето на Тодор Живков, категорични са от партията.

РЗС настоява в седмичната програма на НС като първа точка от дневния ред да се включи изслушване на Цветан Цветанов по повод задържането на журналистите от вестник „Галерия".

Освен това от партията на Яне Янев поискаха парламентарна анкетна комисия по установяване на имотното състояние на Цветан Цветанов да направи проучване дали министъра на вътрешните работи е използвал незаконно СРС, за да следи разговорите на политическите си опоненти и на разследващи журналисти, изнасящи информация за злоупотребите на вътрешния министър.

Призоваваме гражданското общество към непримиримост спрямо опитите на Цветанов да прикрие фактите около престъпното му забогатяване. Ако си мълчим, Цветан Цветанов няма да се поколебае, следвайки линията си за налагане на нов авторитарно-милиционерски режим, да върне България в най-мракобесните времена на репресивния комунистически режим, категорични са от партията.