Мая Манолова и инициативния й комитет внесоха 14 класьора с доказателства за изборни нарушения, с които те искат касират изборите в София пред ОИК.

Установихме десетки, стотици нарушения на изборните правила, коментира Манолова пред медиите. Част от нарушенията са свързани с избирателните списъци, такива за изборните протоколи, за броенето на бюлетините и за нарушения на организацията на изборния процес.

ЦИК няма компетенции за касиране на изборите

ЦИК няма компетенции за касиране на изборите

Кандидатите могат да се обърнат към съда

Манолова не е съгласна с констатациите на ЦИК за техническа грешка за разминаването със 100 000 гласоподаватели между първо и втори тур. Установихме 6700 души разлика в част втора на избирателните списъци, толкова са гражданите на държави членки на ЕС, които според ОИК са включени в избирателните списъци, а според общинската администрация техният брой е само 44, каза бившият омбудсман.

Манолова си сапунисва имиджа, ядосаха се ГЕРБ

Манолова си сапунисва имиджа, ядосаха се ГЕРБ

Според Цветомир Паунов с това поведение не я чака нищо добро в бъдещия й политически проект

Има разминаване в протоколите според нея. В над 66% от протоколите на СИК има надписване. Друга част от нарушенията са свързани с бюлетините, като на втория тур има 7000 недействителни бюлетини. Средно сметнато на първия тур на кандидат на кмет се падат по 500 недействителни бюлетини, на втория вече са 3500. В ромските секции няма недействителни бюлетини. Според Манолова там се е гласувало с предварително подготвени бюлетини.

Екзитполовете били използвани за политическа пропаганда. Освен това Манолова е подала жалба за редица изборни манипулации и купен вот. Внасяме тази жалба в името на справедливостта, изтъкна тя. Всичко това не бивало да се оставя без последствия.

Въпросът е ще има ли кой да накаже изборната машина на ГЕРБ, попита Манолова.

Тя иска електронен и машинен вот, както и активна регистрация. Инициативният й комитет пък повежда инициатива за честни избори.

По-рано през деня от БСП обявиха, че канят всички парламентарно представени партии на дискусия за промени в Изборния кодекс. Дискусията ще се състои утре в Народното събрание.

Мая Манолова иска касиране на избора за кмет на София

Мая Манолова иска касиране на избора за кмет на София

След като приключи преброяването на гласовете...

При преброени 100% от подадените гласове за кмет на София Йорданка Фандъкова печели 209 542 гласа или 49.98% от вота, а Мая Манолова - 189 176 гласа или 45.13%.

Припомняме, че от щаба на кандидата за кмет на София Мая Манолова обявиха, че ще искат касиране на изборния резултат още в деня на вота - вечерта на балотажа. Няколко дни по-късно те заявиха, че са готови с жалбата. От БСП заявиха, че нямат законови основания да внасят иск за касиране на резултатите, тъй като Мая Манолова бе независим кандидат, подкрепен от БСП.