Исковата молба срещу премиера Бойко Борисов е готова и ще бъде депозирана днес или утре. До момента се занимавам с анализ на нарушенията. Това заяви кандидатът за кмет на София Мая Манолова, която се класира втора на балотажа по време на извънредна пресконференция в БТА.

Припомняме, след първия тур на местните избори премиерът Борисов обвини Мая Манолова, че подготвяла ромската уйдурма срещу Фандъкова. Братя Галеви отвън й помагали, каза тогава Борисов. За това изявление Манолова обяви, че ще го съди. 

Борисов разкри каква ромска уйдурма готви Манолова на Фандъкова

Борисов разкри каква ромска уйдурма готви Манолова на Фандъкова

Братя Галеви отвън й помагали

В същото време от щаба на Манолова са категорични, че ще подадат жалба за преразглеждане на изборите и за второ преброяване. Те самите признават, че и в техните данни Фандъкова печели, но смятат, че процедурата на вота е опорочена.

"Чували са се отваряли преди влизането им в компютърния център, поправяни са данни, за да може всичко да е точно, каквото и да означава това. Всяко нарушение само по себе си е компрометиращо. Всички заедно дават основание за касация на вота. В момента, в който получим всички данни на нашите застъпници, жалбата за касация на вота в София, ще бъде внесена в съда", каза Никола Вапцаров от предизборния щаб. 

Официално от ЦИК: ГЕРБ печели балотажите в 9 областни града, БСП - в 3

Официално от ЦИК: ГЕРБ печели балотажите в 9 областни града, БСП - в 3

В 6 областни центъра побеждават други политически сили и независими…

Димитър Делчев уточни, че по закон имат 7-дневен срок за обжалване, но планират до края на седмицата да пуснат жалбата.

Никола Вапцаров се обърна към победителите: "един сбирток" ви дишаше във врата, но гражданите на София очакват промяна".

101 000 души по-малко има в избирателните списъци между първи тур и балотажа. Това е дало няколко резултата - отражение върху активността - на втори тур активността е по-ниска, защото хората, записани в списъците, са по-малко. Защо тези 101 000 души са изчезнали, запита на пресконференцията Димитър Делчев от ДБГ, който е част от предизборния щаб на Манолова.

Освен разликата в избирателните списъци от щаба на Манолова запитаха и защо не се спазва забраната да се публикуват резултатите от ексзитполовете и къде са се стопили тези 16% от първоначалните екзитполове в края на деня

Татяна Дончева доволна от преливането на сини и червени гласове

Татяна Дончева доволна от преливането на сини и червени гласове

Това било знак, че предразсъдъците на избирателите избледняват

"Вторият проблем - пуснахме 10 сигнала (за изборни нарушения). Няма реакция. Екзит половете даваха 17% разлика в края на изборния ден между Фандъкова и Манолова - това е довело до отказването на мнозина - сякаш ГЕРБ доминират в резултата. 5% е разликата в последното преброяване на ОИК", каза Делчев.

Той изтъкна, че в паралелно преброяване на сайта на ЦИК има разлика между първичните протоколи и качените на сайта на ОИК. Протоколите са се приемали разпечатани. Някой служител на общината или друг е разпечатвал протоколите, което е нарушение в ОИК, каза Делчев.

"Има 2300 недействителни бюлетини. Ако на тези избори имаше машинно гласуване, нямаше да съществуват. Имаме над 23 жалби за купен вот в ромски и други секции", каза той и даде пример, че в една от ромските секции има 349 гласа за Фандъкова и 26 гласа за Манолова. Продължава паралелното преброяване, експерти ще предоставят информация.

Според Войслав Тодоров при малка разлика под - 20 000 гласа купеният вот играе голяма роля. Фандъкова печели много гласове от ромски секции в кв. "Факултета", "Хр. Ботев", "Филиповци". На места разликата е 9:1.

Разликата в полза на Фандъкова е 2500 гласа, не са включени резултатите от Факултета. В "Красна поляна", ако се броят секциите без аномалии в гласуването, Манолова има над 1000 гласа повече. Ромските секции обръщат вота, каза Тодоров. Там разликата е над 3-4 пъти.

В протокол, сканиран в сайта на ЦИК се виждат попълнени и в страниците, които в оригинала са празни. Такива протоколи има от "Подуене", "Искър", каза Тодоров. "Такива неща обръщат вота. Когато говорим за лъжлива социология, резултатът е този", заяви той.

Никола Вапцаров, който снощи се опита да влезе в зала "Арена Армеец", но не бе допуснат, защото от ОИК му искали да издаде документ на себе си, за да влезе. Сега той подготвя жалбите от щаба на Манолова. Вместо Вапцаров, в ОИК бе допуснат техния наблюдател Явор Гочев, който по думите му, е държан в клетка.

Според Вапцаров има целенасочена, координирана, ожесточена атака към тях. Това опорочи вота, каза Вапцаров.

Когато започнахме да получаваме информация от застъпниците ни по места, че в много секции бием, си казах, че трябва да сме сигурни, че този вот е прозрачен, честен и открит - да отида в ОИК, обясни пристигането си в "Арена Армеец" Вапцаров.

"На балотажа беше даден важен политически знак - хора с различни политически убеждения изградиха мост помежду си, за да преборят едноличната власт. Не изгаряйте този мост, не го разрушавайте. Той ще ви трябва в битката срещу едноличната власт", каза Мая Манолова.