Общо 6 457 500 лв. ще бъдат вложени в укрепването на срутищата по пътя за Рилския манастир, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

С отпуснатите средства ще се финансират необходимите проучвателно-проектантски дейности и строително-монтажни работи. 

На днешния парламентарен контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова напомни, че миналата година в засегнатите от свлачища участъци от третокласния път Кочериново - Рила - Рилски Манастир - Кирилова поляна са били извършени аварийно-възстановителни дейности. През тази година пък са били одобрени допълнителни средства за укрепване на участъка, но поради нестабилността на терена те са били прекратени.

Свлачище затвори пътя до Рилския манастир

Свлачище затвори пътя до Рилския манастир

До 3 месеца участъкът ще бъде укрепен, уверяват експерти

Предстои да бъдат извършени нови инженерно-геоложки и геотехнически проучвания. За участъка е изготвено задание за проектиране, утвърдено през август. Ще бъде изработен технически проект, а също ще бъде издадено разрешение за строеж, за да могат да стартират строително-монтажни работи. Предстои да бъде обявена и процедура за избор на консултант.

Аврамова напомни, че на 4 септември правителството прие постановление, с което даде възможност на МРРБ да поема ангажименти за разходи в размер до 447 100 000 лв., така че на Агенция "Пътна инфраструктура" се дава възможност да възлага дейности по укрепване на свлачища по републиканската пътна мрежа.

Поредни свлачища по пътя за Рилския манастир
Обновена

Поредни свлачища по пътя за Рилския манастир

Движението в района е само в едната лента