Увеличават персонала в Изпълнителна агенция "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (ИА ОП НОИР), съобщиха от Министерския съвет след днешното заседание на кабинета "Борисов-3".

Изпълнителната агенция е второстепенен разпоредител с бюджет към Министерството на образованието и науката и изпълнява функциите на Управляващ орган на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014 - 2020 г.

С промените на Устройствения правилник числеността на персонала в изпълнителната агенция се увеличава с 9 щатни бройки на сътрудници по управление на европейски програми и проекти.

Те ще подпомагат дейността на Управляващия орган при управлението на инфраструктурни проекти, финансирани по приоритетна ос 1 "Научни изследвания и технологично развитие", финансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

Очакванията са с тази нормативна промяна да се гарантира изпълнението на препоръката на Европейската комисия за дългосрочно изграждане на административен капацитет на Управляващия орган чрез привличането на квалифицирани експерти с опит в областта на изграждането и модернизацията на инфраструктурни обекти.

На същото заседание бяха приети и промени в Устройствения правилник на МОСВ за намаляване числеността на служителите в системата на министерството.

С 9 бройки се намаляват щатовете в централната администрация на ековедомството и с 15 бройки във второстепенните разпоредители с бюджет. Промяната става чрез приетите от правителството изменения в Устройствения правилник на Министерството на околната среда и водите, в Устройствения правилник на Изпълнителната агенция по околна среда, както в ПМС № 208/2017 г.

С промените се реализира провежданата целенасочена политика на Министерския съвет за преглед и оптимизация на числеността на администрациите с цел установяване на оптималната численост на персонала, необходим за осигуряването на ефективна и ефикасна работа на институциите.

До края на програма "Опазване на околната среда и климатичните промени" по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство на МОСВ се осигуряват 3 щатни бройки. Ековедомството е програмен оператор на програмата. Парите ще бъдат покрити изцяло от бюджета на програмата и няма да бъде засегнат държавният бюджет.