"Европейските фондове ни дават една уникална възможност". Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин по време на дискусия на тема „Деветте пътя към еврофондовете", организирана от КРИБ.

"Целта на евросредствата е да правим нови структури, да правим нови програми, да сме креативни как най-ефективно можем да изразходваме средства", каза той.

По мнението на министър Калфин сме научили много уроци от предишния програмен период 2007-2013. Развитието на нови политики не трябва да се компенсира с европейски средства, категоричен е социалният министър.

Той е доволен, че намалява безработицата. Акцент на програмите на ЕС у нас са маргинализираните граждани, част от които не проявяват инициативи да влязат в пазара на труда или нямат компетенции. "Не можем да допуснем това", каза Ивайло Калфин.
Целта е тези хора да се вкарат отново в пазара на труда и да са полезни за себе си и за обществото.

Усилията на МТСП са насочени и към младите хора и към хората в предпенсионна възраст.
"Навсякъде има нужда от квалифицирана  работна ръка", смята социалният министър. Ограничават се субсидираните програми за сметка на споделените с работодателя програми.

Ивайло Калфин обаче отчита значението на образованието в процеса на намиране на работа. "Не можем да заменим образователната система", изтъкна социалният министър. Голяма част от безработните са неграмотни, стана ясно от изявлението му.

В предишния програмен период оперативната програма "Човешки ресурси" (ОПЧР) е достигнала до 1,5 милион българи. От тях 1 милион са млади хора. 74 000 души са се възползвали от мерките за социално включване. 2 300 деца изведени от институциите. Над 7 800 души са получили работа.

За следващия програмен период са предвидени 2,136 млрд. лева до 2020 година. 15 процедури вече са отворени. Сключени са и новите договори. Вече са разплатени 28 милиона лева по новата програма.