Бежанци и имигранти на практика биват лишавани от свобода чрез задържане в "специални домове" за чужденци без документи, съобщиха за news.bg от Правната клиника към Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски".

В София имигрантите биват настанявани в дома в кв. Бусманци. Според Закона за чужденците в Република България това "принудително настаняване" е временно - до депортирането на "нелегалните" чужденци от страната, но на практика хората биват лишавани от свобода в продължение на една до три години. Работещите в клиниката студенти и адвокати, въпреки ентусиазма и желанието си, се сблъскват с множество бюрократични пречки в опитите да се преборят с погазването на гарантираните от международното законодателство човешки права.

Клиниката е оказала помощ на бежанци от над 30 страни от Африка, Азия и бившия Съветски съюз В нея имигрантите, търсещи защита на човешките си права получават безплатни правни съвети от студенти в сферата на бежанското и миграционното право и от действащи адвокати.
Работата в Правната клиника за бежанци и имигранти дава на студентите възможност да придобият практически опит по време на университетското обучение. Те се опитват да се преборят с продължителното задържане

„Хората, които търсят помощ от Правната клиника, за да останат в България, идват от различни държави, но всички търсят едно и също нещо - безопасно място за живеене, приятели, топло отношение. Те знаят много добре, че това не е техният Дом, но силно вярват, че е по-добре, отколкото да бягаш отново и отново." - споделят работещите в клиниката.