Консултативният съвет при президента беше за стягане на редиците преди посещението на Кирил Петков в Северна Македония. Това заяви международният анализатор и бивш заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев пред BTV.

По думите му МВнР ще има по-скоро поддържаща роля в преговорите, а водещи фигури ще са президентът и премиерът. Не виждам голяма оптимизъм от македонска страна, допълни Керемедчиев.

"Ние продължавахме да бъдем неразбрани от нашите партньори в Западна Европа каква е позицията ни и защо налагаме това вето. Тази еволюция е за изчистване на обяснителния режим, в който сме влезли. Сега позицията ни звучи по-разбираемо за европейските структури и за Съединените щати", каза още Керемедчиев.

От своя страна проф. Димитър Вацов смята, че след вчерашния КСНС има втвърдяване на позицията на България към Северна Македония. 

Българският натиск към Северна Македония, колкото по-голям става, толкова по-контрапродуктивен става, коментира Вацов. Според него особено важен е поставеният след съвета акцент върху правата на хората с българско самосъзнание в Северна Македония.

КСНС консенсусно: Не срокове, а реални резултати от Р Северна Македония

КСНС консенсусно: Не срокове, а реални резултати от Р Северна Македония

Радев: Четири години Македония не прави нищо по изпълнение на поетите ангажименти