Руски наблюдатели ще присъстват на натовското учение Saber Guardian 2017, което започна на учебния полигон "Ново село" край Сливен. Това потвърди пред журналисти вицеадмирал Емил Евтимов, заместник-началник на отбраната, цитиран от БНТ.

В най-голямото многонационално учение в Черноморския регион Saber Guardian 2017 /SG17/ участват около 25 000 военнослужещи от 22 съюзнически и партньорски натовски държави.

Военните маневри ще са между 11-20 юли. Те са ръководени от Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа, съвместно с въоръжени сили на страните домакини - България, Румъния и Унгария. В голямото учение са включени 18 по-малки, които ще са на територията на трите държави.

"В учението Saber Guardian демонстрираме една невероятна способност за възпиране чрез съсредоточаване на бойната мощ на многонационалната дивизия", заяви генерал-майор Джон Гронски от Сухопътните войски на САЩ в Европа.

"Дивизията включва танкови, пехотни, инженерни, артерилийски, военновъздушни формирования и специални сили и притежава съвместни способности за придвижване на личен състав, въоръжение и техника от България към Грузия по Черно море", допълни американският генерал.

Вицеадмирал Евтимов потвърди, че руските военни ще имат възможност да наблюдават това, което пожелаят, и ги очакват на полигона. Посещението им е планирано и организирано съгласно възприетите стандарти.

"Радваме се, че ще има руски наблюдатели", коментира генерал-майор Джон Гронски от Сухопътните войски на САЩ в Европа. Той посочи, че става въпрос за прозрачност.

Зам.-началникът на отбраната Евтимов очаква в динамична среда, в която всички участници в учението ще достигнат пълни оперативни способности в резултат на бойното сглобяване. Вицеадмирал Емил Евтимов се надява на 20 юли да нашите части да демонстрират оперативна съвместимост.

"Това учение за нас е много важно по отношение на изводите, не само за развитие на бойните способности на Българската армия, но и за това колко сме оперативно съвместими с нашите съюзници и партньори, както и към ангажимента, който има страната като домакин да оказва своевременна поддръжка на силите на отговор на НАТО", заяви Евтимов.

На полигона днес официално откриват десет новоизградени обекти и съоръжения. Сред тях са ремонт на мост от националната пътна мрежа над река Мараш, вертолетна площадка, авиационен оперативен център, сграда за контрол на стрелбищен полигон, склад, многоцелеви склад, пътна инфраструктура, открит паркинг с твърда настилка, кран и кула за тренировъчни цели.

Проектите са финансирани с над 4 милиона долара от американско-европейските инвестиционни фондове за изграждане на съоръжения в подкрепа на въздушни операции, за поддръжка, учебни полигони, както и пътища и мостове.