На Архангелова задушница се проведе военен церемониал и панихида пред скулптурната фигура на Лъва от Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк на Първа софийска дивизия.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов прие почетния караул в чест на загиналите войници от т.нар. "желязна" дивизия. На церемонията присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, военнослужещи, депутати, граждани и гости на столицата.

Президентът Радев почете паметта на загиналите воини

Президентът Радев почете паметта на загиналите воини

"Духът на нашия воин е нещо, което едва ли има в този свят"

Заупокойната панихидата отслужи епископ Тихон, който заяви, че за него е чест след толкова дълго време да прочете молитва за загиналите от тази казарма.

Заместник-кметът на столицата Тодор Чобанов в словото си заяви, че с поставянето на Лъва на неговото място, е възстановена една историческа неправда. Паметникът на софийските полкове припомня как преди век дедите ни са воювали за правото да бъдем свободни, подчерта той.

"Днес е исторически ден, защото се слага началото на възстановяване на един прекрасен паметник, който по абсолютно идеологически причини беше махнат", заяви военният министър Красимир Каракачанов.

Той припомни как в историята ни след 1944 г. Първата световна война е наричана империалистическа и е отричана, а истината е, че през Балканската война и през Първата световна война Българската армия е воювала за обединението на българския народ и освобождението на другите български земи, останали под чужда власт в Македония и Тракия.
"Тази несправедливост днес е премахната", добави той.

С поставянето на лъва се слага началото на възстановяване на целия паметник.

Венци и цвята бяха поднесени от името на военния министър , кмета на София, БЧК, НИМ, Комисията по отбрана, организацията на евреите в България "Шалом", Съюза на военнопострадалите и военноинвалидите.