Лидерът на ДСБ Иван Костов каза, че не е убеден, че въпросните 28 антикризисни мерки са на финансовия министър. „Те са наречени не мерки, а идеи не експертите", подчерта Костов.

Той предположи, че някой от Тристранния съвет е изнесъл в медиите предлаганите идеи.

Този пакет не е финализиран и не би трябвало да се обявява като проект на правителството или на финансовия министър, подчерта още Костов.

Лидерът на ДСБ каза още, че ако управляващите застанат зад антикризисни мерки, отговорността е на цялото правителство.

По негово мнение идеите за такива мерки би трябвало да отидат на първоначална експертиза сред работодатели и синдикати и след това да бъдат облечени в политическа обвивка.

При сегашната ситуация, след като някой нелоялен член на Тристранния съвет е извадил част от разработката, вероятно на всичко ще се даде заден ход, предположи Костов.

Изнасянето на информацията по думите му е част от саботаж, заради който и добрите идеи ще бъдат пожертвани.

Костов изтъкна предложените вчера от ДСБ идеи, които според него щадят хората с ниски доходи и пенсионерите и предвиждат стимули за средния и малък бизнес.

Като икономист и бивш премиер Костов определи като приложими идеите за ограничаване на някои привилегии на държавните служители, както и съкращаване на раздутата администрация.

СДС предлага вместо пакета от 28-те антикризисни мерки да бъде създаден антикризисен щаб, в който да влизат максимално повече хора, които да предложат съкращения на разходите.

Мартин Димитров каза още, че според СДС е подходящо да се предприемат продажби на имоти и посочи като пример сгради на Министерството на отбраната.

„Ако някой се опита в криза да натовари хората още повече, последиците ще бъдат неблагоприятни, убеден е той. В криза не трябва да бъдат налагани нови данъци", категоричен е Димитров.