Реформаторският блок ще търси съвместни действия с всички политически сили и организации, които считат оставката на правителството на Пламен Орешарски за задължително условие за излизане на страната от кризата.

Още през следващата седмица блокът ще инициира среща с тези политически сили, като в тази група се включва и ГЕРБ, декларира зам.-председателят на ДСБ Петър Москов от името на Реформаторския блок.

Целта на тези срещи ще бъде постигане на обединение около стъпките за излизане от кризата след оставката на кабинета "Орешарски". Блокът настоява за кратък мандат на следващото правителство, което да се обедини около конкретни мерки за "спасение" на държавата и да подготви избори за Велико Народно Събрание и промяна на Конституцията.

Петър Москов описа черна картина на състоянието на държавата в момента и бе категоричен, че единственият начин да се прекъсне тенденцията на трайно увеличаваща се безработица, дългове, отлив на чужди инвестиции, колапс на енергийната система и липса на законност е проблемите да бъдат посрещнати от ново компетентно управление.

"Събрали сме се да управляваме България", подчерта Найден Зеленогорски от Движение "България на гражданите" и бе категоричен, че никаква друга цел не може да стои пред Реформаторския блок.

Целта пред блока на предстоящите евроизбори е не по-малко от четирима евродепутати или около 18-20%, подчерта Петър Москов.

Реформаторският блок се позовава на социологически изследвания, които към днешна дата има дават около 400 000 гласа. През 2014 година блокът ще бъде алтернативата за онези български граждани, които искат правила, конкурентни пазарни отношения и върховенство на закона, зарече се Москов.

По думите му посланието на сегашното управление е "примирете се и се предайте". Всеки, който не е готов да се примири, бива противопоставян на полиция с численост достатъчна да превземе Македония, заяви Москов.

Божидар Лукарски от СДС обърна сериозно внимание на процедурата за избор на нов главен инспектор. В Реформаторския блок са категорични, че това е поредният скандал и за тях ще бъде много важно поведението на ГЕРБ в пленарна зала.

"Неприемливо" нарече Лукарски предложението за удължаване на срока, което направиха бившите управляващи, защото то не променя неяснотата около критериите за избор.

Според Лукарски единствената разлика между кандидатът на БСП и ДПС Веселина Тенева и останалите близо 1000 магистрати в България, които отговарят на сегашните критерии, е нейното решение по делото за конфликт на интереси при почетния председател на ДПС Ахмед Доган. "Това е закъсняла награда на сегашните управляващи за "Цанков камък", настоя Лукарски. РБ настоява за изцяло нова процедура за избор на съдебен инспектор с ясни правила и критерии.

Стана ясно още, че Национален съюз "Единство" остава част от Реформаторския блок. Има изявления на отделните структури и на партия "Синьо единство" - например тази в Разград, че искат да останат в блока. На места структурите на националния съюз и на партията пък се припокриват, посочиха от РБ.

До десетина дни ще бъде избран говорител на блока, ще бъде ясен предизборния щаб и неговия председател. "Ще работим бързо и ще бъдем в добра кондиция, за да постигнем целите си", обеща Зеленогорски.

Реформаторският блок обявява и конкурс за лого, като приема проекти на специално отвореният за това електронен адрес - info@reformatorskiblok.bg