Това навън не е протест на майки на деца с увреждания, а политически провокации и тежка злоупотреба с каузата на хората с увреждания. Така социалният министър Деница Сачева коментира на брифинг пред журналисти протестите, в които участват представители от "Системата ни убива".

По думите й за пореден път хората станали свидетели на отвличане на вниманието, загуба на време, енергия и тежка злоупотреба на хората с увреждания. Това, което се случва на улицата не е дневният ред на хората с увреждания. Това не са политиките, от които те имат нужда, а хората с увреждания имат нужда не само от пари, но и от конкретни идеи, политики, програми и мерки, подчерта Сачева.

"Въпреки деструктивния характер на поведението на госпожа Вера Иванова, тя е част от работните групи на МТСП и като член на тези работни групи, тя получава информация, документи и справки. Има възможност да участва в активен диалог и разработване на политиките", каза още Сачева.

Блокадата пред СУ остава

Блокадата пред СУ остава

Бусът на майките от "Системата ни уби" все още е блокиран

Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия коментира, че за тях е притеснително, че отново за пореден път каузата на хората с увреждания се използва за противопставяне на други хора с увреждания. Ние искаме да работим за доброто на нашите деца. Дневен ред на нашата организация е пенсионирането на родители, които са се грижили за децата си с увреждания, настоя Събева.

Другият дневен ред е проблемите с ТЕЛК-овете. Имаме толкова много неща за решаване и тази злоупотреба с хората с увреждания трябва да спре, настоя Веска Събева.

От Съюза на слепите заявиха, че движението "Системата ни убива" представлява малобройна група на майки на деца с увреждания. Подобни като мащаб и обхват реформи в социалната сфера никога не са извършвани, казаха още те.

Протестиращи блокираха и пътя Е-79 към Гърция
Обновена

Протестиращи блокираха и пътя Е-79 към Гърция

Блокадата е на изхода на Благоевград в посока Кулата

"Със сигурност не системата убива, а омразата убива. Нека да бъдем внимателни", настоя Деница Сачева и посочи, че протестите ще минат и не бива да се позволява да бъдат пренебрегвани правата на хората с увреждания.

Социалният министър определи твърденията за активната провокация на протестите като един злонамерен и зловреден хепънинг, организиран от Вера Иванова и Мая Манолова. Говори е много за това какво е направило управлението и правителството на Бойко Борисов. Да видим дали хората с увреждания са част от дневния ред и нека да го видим през числата:

- От 2009 г. разходите по бюджета на МТСП в областта на хората са увреждания са 245 351 245 лв.

- През 2018 г. разходите са 458 141 835 лв.

- През 2020 г. разходите за политики на хора с увреждания са 921 млн. 766 хил.лв.

Общо с пенсиите за 2020 г. българското общество със своите данъци плаща и помага да се подобри животът на хората с увреждания. Общите разходи, които ние плащаме са 2 926 000 лв. В тази сума не влизат разходите за помощите за отопление, патронажна грижа, топъл обяд, хранителни пътеки и социални услуги.

Разходите за пенсии са 2 млрд. лв., а разходите за лична помощ до момента за лични асистенти са 83 741 000 лв. Месечна помощ за дете с трайно увреждане се получава от 26 012 деца, а изплатената сума е 83 963 000 лв. Месечната финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания достига до 660 544 лица и струва 229 776 234 лв.

Знаем, че пред нас има много работа, но фактите са факти - работи се в областта на здравеопазването, социалната политика и образование. Правителствата на Бойко Борисов са увеличи с четири пъти средствата за хората с уврежданията, напомни тя.