Независимият депутат Велизар Енчев предлага промяна в Наказателния кодекс (НК), която да наказва оспорването на антифашистката съпротива.

Припомняме, по-рано днес двама депутати от Реформаторския блок и един от ГЕРБ също поискаха промяна в НК – за подвеждане под отговорност при проповядване на комунистическа идеология.

Енчев предлага изменения в член 108, ал. 1, в която след „Който” се добавя: „оспорва антифашистката съпротива”. Крайният вариант на текста от НК ще бъде следният, ако се приеме искането на Енчев:
„Който оспорва антифашистката съпротива и проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменя на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева.”

В мотивите си независимият депутат посочва, че в последните 27 години у нас се наблюдава кампания за омаловажаване на антифашистката съпротива в Царство България през миналия век и в окупирана Европа по време на Втората световна война.

Според него така се хвърля незаслужена сянка върху борбата на Антихитлеристката коалиция през ВСВ, в която са влизали СССР, САЩ, Великобритания, Франция, Китай, Австралия, Нова Зеландия и окупираните от Третия райх държави в Европа.

Това според Енчев ще прекрати „порочната практика на системно и обидно омаловажаване на антифашистката съпротива в Царство България и поругаване на паметта на убитите партизани, ятаци, ремсисти, политически затворници и концлагеристи (в периода 22 юни 1941 – 9 септември 1944 година).