Върховният административен съд излезе с решение по делото на 7 от големите вериги срещу бензиностанциите на Марешки. Веригите имаха претенция, че той прави дъмпинг и продава под себестойност. Комисията за защита на конкуренцията, където те най-напред се жалваха, му наложи даже глоба, която сега е отменена от ВАС. По принцип, чиновниците в КЗК смятат, че у нас картел в горивата няма. Само че хората го виждат всеки ден като зареждат.

След почти 4 години на какви ли не атаки срещу Марешки от страна на опонентите му, съдът сложи точка, като отсече, че цените при него са реалните. Самият Марешки предпочита определението "справедливи" и по този повод заяви: "Цените могат и трябва да са под 2 лева. В историята няма стойност на петрола, която определя цена на дребно над 2 лева. Камо ли 2,60 лв.".

Решението идва във важен момент, когато големите вериги повсеместно прескочиха психологическата граница от 2 лева за литър и цените в момента продължават да растат. Съгласно справка от екипа на предприемача, през изминалите 5 години, максималната разлика спрямо другите играчи на пазара, е достигала главозамайващите 77 ст. на литър. Именно това е "Ефектът Марешки", който българите наблюдават в градовете, където има негови бензиностанции.

Факт е, че тъкмо в моменти на нарастване на борсовите цени, Марешки съумява да поддържа най-голяма разлика в продажбите на дребно спрямо останалите. И в момента е така. Изводите се налагат от само себе си.

Към тази последователна ценова политика в интерес на българите, провеждана от Веселин Марешки, се добавя и политическият му ангажимент при влизане в следващото управление на България - изграждане на верига държавни бензиностанции, която да обезпечи реални цени на дребно в цялата страна. Той даде дума и чрез уникален Договор, подписан вече от няколко стотин хиляди българи, че ако Патриотичната коалиция ВОЛЯ и НФСБ получи голяма подкрепа в дадена община, ще се погрижи хората да бъдат освободени от картела. "Четири години лъгаха българите, че нашите цени са предизборен трик, че ще се качат бързо, какво ли не. И някои хора се подведоха, не ни подкрепиха на предишния парламентарен вот. Затова четири години бяха ограбвани. Сега вече враговете ни няма как да пускат повече фалшиви новини. И дано българите не допуснат този брутален грабеж от джоба им за още четири години", заяви Марешки.

Решението на ВАС е лоша новина за някои от политическите опоненти на Патриотичната коалиция, които са се надявали да ползват делото като инструмент за противодействие на силната кампания, която Марешки прави. Очевидно е, че има ясен бизнес и политически интерес да се попречи на политика предприемач да доведе докрай това, което е започнал, но сякаш вече духът от бутилката вече е изтърван. Българите масово подписват Договора с Марешки и подкрепят приоритетите на Патриотичната коалиция - не само за безплатните лекарства за ученици и пенсионери, но най-вече за реални цени на горивата в цялата страна. Защото именно те влияят най-много върху стандарта ни на живот. "Договорът Марешки" също беше атакуван от политическите му опоненти, но ЦИК ги обяви за неоснователни. Остава открит въпросът, ако един политик може да превърне обещаното във факт, защо другите не го правят?!