Решенията на първа инстанция на оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) за обекти от национално значение и със стратегическа важност ще са окончателни по жалби, подадени до 1 юли 2024 г. Това гласува парламентът с приемане на промени в Закона за опазване на околната среда (ЗООС) на второ четене. Предложението бе направено от депутата от "Демократична България" Владислав Панев и законотворците го приеха.

Депутатите решиха още жалбите да се разглеждат от Върховния административен съд (ВАС), като производството приключва в шестмесечен срок от подаването им. Предложението бе отправено от депутата от "Продължаваме промяната" Мирослава Петрова. Съдът обявява решението в едномесечен срок от заседанието, в което е приключило разглеждането на делото.

Като вносител Министерският съвет предлагаше възстановяване на втората инстанция. Това беше приветствано и от неправителствения сектор. В началото на април в ресорната парламентарна комисия при гласуване на текстовете на второ четене обаче това не беше прието. Мнозинството днес се обедини върху предложението на Владислав Панев ("Демократична България") за определяне на срока за едноинстанционното обжалване до 1 юли 2024 г.

Сандов спори с депутати съдебният контрол над ОВОС ще забави ли важните проекти

Сандов спори с депутати съдебният контрол над ОВОС ще забави ли важните проекти

Наказателните процедури срещу България са 17, а ГЕРБ се хвали с бетон

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов приветства гласуваните в пленарна зала текстове. По думите му от една страна се възстановява втората инстанция, а от друга - се дава "гратисен период".

Борислав Сандов отчита като правилно и решението производствата по жалбите да са във ВАС и да приключват до шест месеца.