Съдебните инстанции, както и държавната администрация, ще могат официално да връчват документи на гражданите по електронен път (електронна поща и др.).

Това стана ясно по време на представянето пред журналисти на изцяло новия законопроект за електронното управление, който трябва да замени сега действащия закон със същото име, който е в сила от 2007 г.

Промените представи пред журналисти в Боровец зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров.

Електронното връчване означава, че всеки, решил да "влезе" в електронното правителство със своя подпис и идентификация, ще може да бъде призоваван редовно от съдебните инстанции, както и от държавната администрация. Тя ще бъде абсолютно равносилна на призовката, получена по пощата, заяви Цветослав Митев от консорциума „Сиела", избран да напише новия закон за електронно управление.

Митев посочи, че в най-скоро време електронният подпис няма да бъде достатъчен, за да се идентифицира личността на човека, изискващ електронно услуги или подписващ по интернет документи. В законопроекта се предвижда обособяването на т.нар електронна идентичност, която да показва, че зад дадения компютър или друго устройство седи именно притежателят на електронния подпис.

Версия на сайта на електронното правителство ще има и за смартфони и таблети, уточни зам.-министър Тодоров.

Въпреки че електронното правителство трябваше да е факт през пролетта на тази година, изключително и сега ограничен остава достъпът до административни услуги през електронния правителствен портал egov.bg.

В тази връзка ръководителят на най-важния проект от пакета мерки за развитие на електронното правителство "Развитие на административното обслужване по електронен път" Галя Иванова заяви, че до края на годината трябва да тръгнат 50 електронни услуги в Столична община и да заработят на сайта sofia.bg.

По време на презентацията стана ясно, че всеки български гражданин над 14 години ще може да поиска електронна идентичност. Фирмите няма да имат такава и ще бъдат представлявани от упълномощените от ръководствата и собствениците им лица.

Тодоров заяви, че в момента законопроектът е изпратен за съгласуване до заинтересованите министерства и звена от държавната администрация и че до края на годината документът трябва да е внесен в Министерски съвет, а от там и в Народното събрание.