Час и половина депутатите от правната комисия в парламента обсъждаха предложенията на социалистите за промени в НПК.

Първи бе разгледан законопроектът на червения депутат Любен Корнезов, който иска да се отмени съкратеното производство за тежките престъпления.

Стана ясно, че съкратеното производство е тема за спорове между съпартийците Корнезов и Михаил Миков.

По думите на Корнезов Миков имал юридически доводи да не подкрепя законопроекта.

Емилия Недева от Висшия адвокатски съвет определи законопроекта на Корнезов като неприемлив. От главна прокуратура също се присъединиха към това становище.

Аз съм против съкратеното производство въобще, заяви Корнезов. Той посочи, че дори искал в законопроекта си да предложи изцяло да бъде премахнато съкратеното производство.

Не е целесъобразно да се отива към съкратено производство при тежки престъпления, категоричен е Корнезов. Комисията обаче не прие поправката на БСП депутата.

Другите разгледани предложения за промени в НПК са на Михаил Миков, Янаки Стоилов и Мая Манолова.

Проектът им предвижда бързина и гъвкавост на досъдебната фаза, както и съкращаване на продължителността на мярката „задържане под стража".

Те предлагат и редица промени, даващи по-голяма защита на пострадали при дадено престъпление.

Предложението на тримата червени депутати получи подкрепата на Висшия адвокатски съвет. Според Емилия Недева мярката „задържане под стража" в последно време се е превърнала в задължителна мярка за неотклонение, което е в нарушение на европейските правила.

Зам.-главният прокурор Галина Цонева счете предложенията на Миков, Стоилов и Манолова за разумни, но се обяви против идеята прокурорите да издават само писмени указания. Според нея това би натоварило и без това прекалено ангажираните прокурори и е нормално прокурорите да издават устни указания.

Михаил Миков пък посочи, че само писмените указания подлежат на контрол.

От министерство на правосъдието не подкрепиха предложението на социалистите, но зад идеите на червените депутати застанаха и от ДСБ и „Атака".

Въпреки това законопроектът не мина, тъй като от 24 депутати в комисията 12 гласуваха „за", а останалите 12 - „въздържал се".

Депутатите приеха на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, внесен от Искра Фидосова, с който се създават т.нар. спецсъдилища.

Проектът бе обсъден на 23 юли, а днес 14 депутати от Комисията го подкрепиха, 10 обаче се обявиха „против".

Сред противниците на идеята бяха и депутатите от ДСБ.