Ако можеше Господ да ми намали с 15-ина години възрастта, можеше да се включа в политиката. Това заяви бившият престолонаследник и бивш премиер на България Симеон Сакскобургготски в ефира на bTV запитан дали би се включил в президентската надпревара.

"Симеон Втори пое тежката задача като премиер, което беше голямо предизвикателство. В момента не виждам специален интерес или влечение към другата функция. Не е последната ми амбиция. Трябва да се прецени внимателно, това сме учили голяма част от живота ми - да обединявам, не да деля или да си правя интриги. На много неща им мина времето", каза Сакскобургготски.

За сегашното си оттегляне от активната политика, бившият монарх и бивш министър-председател заяви, че не обича да се натрапва и да се произнася по всяко нещо. "Нямам призванието на всезнайко или да описвам всичко. Като нямам някакъв по-определен статут, това сигурно предизвиква затруднение в дадени хора", каза Симеон Сакскобургготски.

Водещият специално изтъкна, че интервюто е записано на 25 май т.г. На същата дата, но през 1996 г. Сакскобургготски е връща за пръв път в България след 50 години изгнание. На въпрос как се е информирал за случващото се в страната ни, бившият премиер и бивш монарх обясни: "Информация получавахме много, пряко от българи, сънародници, чрез чужди дипломати, разни служби и т.н. И чрез нашия печат, за който бях абониран".

Сакскобургготски бил учуден, че София не се е променила колкото други столици за тези 50 години. "Беше с малко промени. От тогава до сега разликите са светлинни", каза Сакскобургготски.

Относно своето участие във властта и репликите, че за 800 дни България ще е променена, бившият монарх прехвърли отговорността на хората, които не го подкрепяли и не го разбрали. Припомняме, в имението Врана от 6 април 2001 г. Сакскобургготски заяви:

„Мои сънародници... Готов съм да предложа схема от икономически мерки и социално-икономическо партньорство, посредством които не по-късно от 800 дни прочутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ви“, обеща Симеон Сакскобургготски тогава.

Той каза, че не разбира защо хората се чувстват излъгани. "Не ги разбирам, защото ако прочетат това, което казах - (то щеше да стане - б.р.) с помощта на хората. Не обещах категорично след 800 дни ще живеем в рая, хората може би си представиха Бог знае какво.  Не малко, които биха могли да помогнат, не помогнаха, останаха да гледат сеир с доза злорадство. Вместо да участват. Можеше да се постигне с тези 800 дни, каквото постигнахме, може би са били 1000, ама се постигна много", обобщи позицията си Сакскобургготски.

"Не хората, които бяха до нас, а тези, които бяха от другата страна и гледаха". Така той отговори на въпрос дали хора до него са го подвели. "Политиката навсякъде си е такава" (да чакаш другия да направи грешната стъпка, поясни думите му водещият).

Запитан как се промени политически за 15 г. България от 2001, бившият премиер отговори: "Опитах се да въведа по-различна политическа култура. Намирам, че по-разчупеното, по-отвореното беше идеологично по-важно в едно общество. На отговорни постове има хора, започнали с нас, считам го като комплимент, а не като предатели. Светът е широк", обясни Сакскобургготски.

Запитан има ли опасност за България, той отговори, че по-скоро би обърнал въпроса - какви възможности има положителни. "Опасности има за всяка една страна - икономически, политически, какво ли не, слава Богу сме в ЕС, не може да се говори за войни", каза бившият монарх и допълни, че ние драматизираме.

Относно най-тежките си моменти по времето на своето управление Сакскобургготски обясни, че един от най-тежките моменти е бил, когато му се обадил американският вицепрезидент Дик Чейни, че започват военни действия в Ирак. "Тогава казах - надявам се, че знаете какво правите. Най-страшното беше, когато трябваше да посрещна шестимата ковчега на летището. За мен лично беше трагедия", каза Сакскобургготски.

Относно външната политика на страната ни и отношението към Русия, той запита - "Кои сме ние, за да обръщаме гръб и да се изолираме - с каква цел и за каква полза. Лошите спомени ги има, ама човек трябва да обръща страницата", каза Сакскобургготски.

За цялостната политика на страната ни той бе категоричен, че трябва да определим кои са нашите интереси и приоритети. "Не само с година напред или мандата или каквото и да било, а много по-дълъг период", поясни той.

Сакскобургготски подкрепя българската кандидатура на Ирина Бокова за поста на генерален секретар на ООН. "Спекулации може да има за всеки - който и да е кандидат, от която и да е страна. Уникалният шанс от позитивни елементи е в нейна полза. Трябва и заслужава. Застанал съм още от началото за (кандидатурата - б.р.) на Ирина Бокова. Да види човек в ЮНЕСКО как стоят нещата, ООН и след това - правото на вето на великите сили, което е една отживелица, между нас казано", обобщи подкрепата си за Бокова и своето мнение за формата на действие на ООН бившият премиер.

"Да гледаме нашите интереси каква чест би била тази", поясни той позитивите от избора на Бокова за председател на световната организация.

"Фразите: "Винаги с Германия, никога с Русия - приемам с известен скептицизъм. Сега бих казал: "С ЕС би било хубаво, но никога против Русия, защото не виждам защо трябва да сме против", обясни своето виждане за външната политика на страната ни бившият премиер.

Той похвали настоящия министър-председател Бойко Борисов, че добре се справял с охраната му и започнал да му вярва, докато го наблюдавал как ръководи охранителната си компания. На въпрос: "Като премиер как се справя?", Сакскобургготски отговори: "Това вече се вижда от избирателните резултати. Много редко се чуваме сега, сигурно е много зает".

Запитан за въпроса с имотите и мнението на мнозина, че той се е върнал в България заради имотите, Сакскобургготски обяви, че това е част от още една митология.

Когато водещият цитира негова реплика, че няма да има претенции към имотите си, Сакскобургготски обяви: "Претенциите бяха дали ще търся обезщетения, поне с латински съм наясно. Такива истории да не ми ги разправят и да не ми ги развиват. Коя страна връща нещо и после си го иска? В коя страна държавата си конфискува своето? Тези имоти, ако не бяха наши, държавата нямаше да ги конфискува", каза бившият монарх Симеон Сакскобургготски.

Относно тълкувателните решения на Конституционния съд за спорните имоти, Сакскобургготски каза: "Може би не съм се поддал на известни заигравания като премиер или на други комбинации. Което беше в списъка се призна, че е било лично. Живял съм 55 години без тези имоти, да отстраним материалното. Не е въпрос да се пазарува човек, когато има нещо ясно и определено. Тука не е принципа".

Относно мораториума за горите, Сакскобургготски отрече да е имало масова сеч в реституираните му горски масиви: "Аз съм от потомствено семейство ботаници, които обичат природата. За горите нищо подобно не е имало като прословутата сеч, първична пропаганда като една снимка с трупи по пътя към Боровец".

Запитан защо се е върнал, бившият премиер каза: "Българин ли съм или съм чужденец, за да се върна? Да сме наясно - 50 години изгнание не стига на хората. Не може да се върнеш в къщи си, в родината, и не си престъпник, а пък е наложено от чужда сила". На въпрос дали сме се превърнали в нация от емигранти, той каза, че не бива да се преувеличава, че сме най-зле. Времето, както винаги, е сложно, обобщи Сакскобургготски.

Той посъветва българите да се съобразяваме с националния девиз, да имаме повече доброта, не толкова озлобление. "Самочувствието ни малко да се повиши - има смисъл, резон, има защо", каза той и отново навлезе в народопсихологията на българина. "Хейтъри е нещо удивително, показва, че има нещо, което не е съвсем наред в много хора. С такива послания нищо не се постига".  

Според него, имаме предпоставките да възстановим икономическото чудо на България през 30-те години на миналия век. "Да се захванем пак - страната  е същата, даденостите - същите, народа - мисля, че са същите. Имаме предпоставките да възстановим това. Съединението прави силата", каза Симеон Сакскобургготски.