"С болка и прискърбие констатирам за пореден път, че дори в кръговете на властта, а и в част от обществото, битуват късопаметни и промити мозъци. Ако приемем твърдението, че през годините 1935-1943 България е еднолично управлявана от Цар Борис ІІІ, то дали нашите евреи щяха да бъдат спасени без изричната воля на Царя".

Това се казва в изявление на Симеон Сакскобургготски, изпратено до медиите.

При наличието на неоспорими факти, документи и прочее, неспоменаването на името на Цар Борис ІІІ като определящ фактор за спасението, сочи за девалвация на настоящата ценностна система, се казва в позицията.

Припомняме, на 10 март пред сградата на Народното събрание председателят на парламента Цвета Караянчева и депутати се включиха в шествието на толерантността и единението "Заедно за България. Заедно за Европа".

"В деня, в който си прощаваме взаимно, разбира се, прощавам това невежество, но няма да забравя оскърблението към паметта на баща ми. През онези години само той като държавен глава посмя да се опълчи на Хитлер, за да опази нашите сънародници от еврейско потекло. Куражът му тогава, дори с риск за неговия живот, се признава и почита по света", се казва в изявлението на Сакскобургготски.

Припомняме, Симеон Сакскобургготски е роден като с титлата княз Симеон Търновски, син на цар Борис III и на царица Йоанна Савойска преди да стане премиер на Република България през 2001 г.