Само с обединение Европа може да се бори с корените на екстремизма. С това послание председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Ан Брасьор откри заседанието на Постоянната комисия на Асамблеята. В следващите дни столицата ни е домакин на срещите на ПАСЕ за втори път от членството ни в редиците на Съвета на Европа през 1992 г.

Брасьор почете паметта на жертвите на терористични атаки с едноминутно мълчание и отправи към всички депутати на ПАСЕ посланието, че това са атаки срещу общите ни ценности, застрашаващи корените на демокрацията. За да ги защитим, трябва да пренебрегнем политическите противоречия и да се обединим, убедена е тя.

Брасьор апелира всички представители на ПАСЕ да предложат в националните си парламенти ратификацията на допълнителен протокол за криминализиране на търговията с терористични цели.
Припомняме, че за Европа все още е сериозен проблем търговията с антики, която е от основните финансови източници на Ислямска държава.

Ще се борим с терористите, не с бежанците, смята председателят на ПАСЕ. Тя обърна поглед и към състоянието на медиите в този труден за демокрацията момент и осъди задържането на двама турски журналисти вчера заради написана от тях статия.

За дейността на медиите заговори и председателят на българското Народно събрание Цецка Цачева. Тя очерта като приоритет на местно ниво защитата на медиите от външни влияния и сподели готвената от властта идея за допълнителна регулация на интернет базираните медии. Цачева се присъедини към призивите за единна Европа и подчерта, че в рамките на родното председателство на дейността на ПАСЕ, Асамблеята приема и националния ни девиз – „Съединението прави силата".

По-късно днес се очаква външният ни министър Даниел Митов да се включи в работата на депутатите на ПАСЕ и да представи българските приоритети за председателството. По препоръки на Асамблеята към страната ни, акцентът ще пада върху защитата на човешките права, сигурността на медиите, достъпът до култура и защитата на уязвими групи от населението.