Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото. Това се казва в адреса на държавния глава Румен Радев до Съюза на българските журналисти по случай 175 години българска журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

Днес той отличи Съюза с почетен президентски плакет "Св. св. Кирил и Методий".

В своя адрес до СБЖ президентът изрази увереност, че и днес в българските медии има личности, които знаят, че журналистиката е преди всичко мисия и след това професия. Той напомни и че свободата на словото не е отговорност само на издатели и журналисти, но и битка на всеки гражданин.

Румен Радев посочи, че озаптяването на свободното слово днес е въздигнато в сложна и ефикасна система. По-огорчаваща от агресията на цензурата според Радев обаче е моралната дилема на автоцензурата, пред която са изправени все повече български журналисти.

България остава на 111-о място в света по свобода на медиите

България остава на 111-о място в света по свобода на медиите

Изпреварват ни дори страни като Косово, Албания, Босна, Черна гора и Сърбия, които не са в ЕС

"След тридесет години демократични промени родната журналистика живее в паралелни реалности. От една страна, реалността на тези, които удобно не виждат проблем с медийната среда в България. От друга - тази на драматичния срив на държавата в глобалните класации за свобода на словото", коментира той. Според него фактът, че България се нарежда едва на 111-то място по свобода на словото е "позорно". Каквато е свободата на словото, такава е и демокрацията, убеден е той.

По думи на Радев у нас единствено президентската институция проявявала разбиране и говорела открито за проблемите на българската журналистика.

От своя страна председателят на Управителния съвет на СБЖ Снежана Тодорова призова за реален диалог със законодателната власт и отчитане на позициите на СБЖ, когато се предлагат законодателни промени, които регламентират дейността на медиите в България.

"Репортери без граници" с тревога за медийния климат в България

"Репортери без граници" с тревога за медийния климат в България

Натискът върху независимите медии е систематичен през последните десет години, коментират от Съюза на издателите в България