Само три партии ще влязат в парламента, ако сега има избори - БСП, ГЕРБ и ДПС, съобщи управителят на агенция "Афис" Юрий Асланов, цитиран от БГНЕС.

Данните са от национално представително изследване, според което в момента БСП може да разчита на 21.2% от гласовете, ГЕРБ - на 19.9%, ДПС - на 6,5%.

Потенциална възможност за влизане в Народното събрание биха имали, според Асланов, и Реформаторският блок - 3,3%, НФСБ - 2,8% и "Атака" - 2,5%, ако в момента се стигне до избори.

Изследването е направено сред 1050 души с избирателни права в цялата страна през периода 10-25 септември.

За хипотетична "Партия на протестите" биха гласували 3,8%, а за друга, неназована партия - 4%.

13,5 на сто казват, че няма да гласуват, 22,5% - не са решили и не са посочили отговор.

Според Юрий Асланов, засега не се вижда "голяма мощ" на Реформаторския блок, както са убедени други социолози.

"Очевидно там вътре не всички се харесват помежду си или имат някакви притеснения по отношение на този или онзи. В никакъв случай такъв механичен сбор няма да даде очаквания резултат 7-8%, на който разчитат. Но те са единствената партия, която в момента увеличава своето влияние, защото всички други намаляват своето влияние по преценка на анкетираните", казва Асланов.

Той посочва, че Цветан Цветанов остава в момента един от най-мразените политици. В ранга на омразата лидер доскоро е бил Ахмед Доган, но оттеглянето му като най-мразен е сочен Волен Сидеров. На второ място е Лютви Местан, но според Асланов може би впоследствие той ще оглави негативната класация. На трето място е Цветан Цветанов.

Резултатите на Бойко Борисов и Сергей Станишев са еднакви - 34% одобрение, 56% неодобрение.

"Личностите с позитивен рейтинг, такива, при които одобрението превишава неодобрението вече са много малко", констатира социологът.
Най-популярна е Кристалина Георгиева, на второ място Георги Първанов, на трето - главният прокурор Сотир Цацаров.

"Това е голямата изненада и се случва за първи път с институции от подобен характер. Главният прокурор за първи път влиза в позитивни рейтинги и то с два пъти превишение на позитива над негатива, но все още много хора нямат мнение за него." -  обяснява Асланов.
36,9% е положителното отношение към Сотир Цацаров, а отрицателното е 27%.

На четвърто място е президентът Росен Плевнелиев, но Юри Асланов очаква през следващия месец и той  да премине в групата с негативен рейтинг. Одобрението за него е 41,4%, а неодобрението -  39,6%.

"Атака", според тенденциите, проследени от АФИС,  също е загубила много голяма част от доверието на избирателите, особено в първия месец след изборите. Сега връща част от ресурсите си и отново е в зоната на трите процента.