Вицепремиерът Валери Симеонов сподели в личния си профил във Фейсбук, че в петъчната нощ събрал "всички контролни институции в РПУ Слънчев Бряг" и превърнал Слънчев бряг "в синоним на нормален и тих европейски курорт"

Заедно с НАП констатирали множество нарушения на трудово-правния статус на работещите, данъчни и нарушения на закона за храните.

Заради изобретателността на нарушителите, Симеонов допълва, че "след като приключихме проверката на "Оксижен" и заведението затвори, тарикатите са внесли нови апаратури. Изчакахме "възкръсналото" заведение пак да се напълни с хора и отново им иззехме аудио уредбите".

Официално МВР съобщава за съвместни действия между институции - част от Междуведомствения координационен център в увеселителни заведения в Слънчев бряг. Проверките са системни и целят спазване на законовите изисквания в търговските обекти.

При проверката са иззети три музикални озвучителни уредби от две увеселителни заведения в Слънчев бряг. Действията са осъществени от съвместни екипи на служители от МВР, НАП, Агенция "Митници", РИОКОС, Агенцията по безопасност на храните и Инспекцията по труда.

Един от екипите извършил проверка в дискотека, нееднократно санкционирана за нарушаване на наредбите за нощната тишина. Оттам била иззета първоначално музикална уредба, а по-късно и втора, донесена в увеселителното заведение. Иззет са мишпулт на дисководещия и му е съставен акт по Наредбата на общината. По-късно и вторият мишпулт - за нарушаване на полицейски разпореждания.

Извършени са проверки и по отношение на финансовата дисциплина, на нерегламентирани храни, на изисквания за пожарната безопасност, на трудови договори и здравни книжки на персонала и други. В случай, че се констатират нарушения на законовите изисквания, ще бъдат съставени и актове.

Втори съвместен екип е проверил увеселителни заведения, разположени по главната алея в комплекса. В едно от тях отново е констатирано нарушаване на нощната тишина - по надлежния ред е иззета апаратурата за озвучаване.

Проверките на Междуведомствения координационен център стартираха в началото на активния летен туристически сезон, като стремежът им е дисциплиниране на търговските обекти към спазване на законовите изисквания.

От тази година започна и затваряне на търговските обекти - нарушители от служителите на НАП при констатирано неиздаване на касови бележки. Контролът се осъществява най-вече за нерегламентирано потребление на акцизни стоки - алкохол, цигари или горива - по този начин се увеличават приходите в държавния бюджет.